SDA vreba priliku u Krajini, SDP im ne vjeruje

asd
Skupština USK je zakazana za ponedjeljak kako bi se konačno pokušao usvojiti budžet. Hoće li se to desiti još niko ne zna, aktuelna većina ima 16 potpisa, ali je jedan kantonalni zastupnik i dalje na liječenju tako da će biti potrebna podrška nekog iz opozicije.

Trenutno ključ je u rukama POMAK-a, Naše stranke, ili Ekrema Prošića koji je nedavno izbačen iz DF-a. Ja želim vjerovati da smo svi svjesni kako je budžet važan za građane i da ćemo naći minimum saglasnosti. Iskreno ja sam se sve nadao da ćemo s Našom strankom napraviti priču jer smo u ostatku BiH dio zajedničkog paketa, ali izgleda da članovi stranke iz Krajine baš ne slušaju ove iz Sarajeva, rekao nam je predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić, inače član SDP-a.

S obzirom da se pojavila informacija kako SDA njegovoj stranci nudi poziciju premijera da bi se promijenila skupštinska većina, a sa njom i Vlada USK pitali smo koliko je to realno.

- Mi zvanično ponudu nismo dobili. Imate jednu grupu SDA-ovaca koji hodaju po terenu i skupljaju potpise za svog mandatara, dok druga nama nudi da mi damo mandatara. To, a i sam poziv preko društvenih mreža je neozbiljan. Njima nikad ne možete ništa vjerovati, pa to su ljudi koji prije nekoliko godina nisu glasali za svog premijera, kaže Halkić.

Iz SDA kažu ne može se stalno vraćati u prošlost. Njihova ponuda SDP-u je ozbiljna i predstavlja dokaz širine u shvatanju SDA koja je spremna prepustiti SDP-u da upravlja i kontroliše procesima u Vladi USK.

- Ja sam predsjednik kluba SDA i garantujem da bi svi naši članovi podržali kandidata iz SDP-a. Očigledno je trenutna većina sebi dala rok do ponedjeljka da se dogovore oko rekonstrukcije vlade što se među njima nametnulo kao prioritet jer su očigledno veliki apetiti onih koji trebaju dići ruke. Prema našim informacijama trebalo bi se zamijeniti pet ministara. Ako se to ne desi mi smo raspoloženi okupljati one koji bi kanton poveli u stabilnost, rekao nam je Jasmin Musić iz SDA

Trenutno je većina okupljena oko A-SDA koja ima 9 zastupnika. SDA sa partnerima trenutno ima 13 ruku, ali Musić nije mogao garantirati da bi cijeli blok ostao na okupu ako bi se SDP odlučio prihvatiti ponudu. Pitali smo zašto onda skupljaju potpise za svog mandatara, konkretno Aldijanu Trnovci.

- SDA kao ozbiljna stranka želi imati potpise za svaki scenario. Mi bismo bili najsretniji da možemo imati svog premijera, ali svjesno smi da su za stabilnu vladu neophodni politički kompromisi. Vidjet ćemo šta će se desiti u ponedjeljak.

S obzirom da se USK već duže vrijeme nalazi u blokadi jer niko ne može da okupi većinu u kantonalnoj skupštini Halkić kaže najodgovorniji su SDA i A-SDA. Te dvije stranke mogu lako riješiti pitanje većine jer zajedno imaju 17 zastupnika. Međutim od kada su se podijelili u Skupštini USK nema mira i stabilnosti. Da bi SDP razmišljao o promijeni koalicije kako kaže Halkić potrebno je odobrenje Glavnog odbora SDP-a.