SDP USK: Glasali za tačke Dnevnog reda, a zatim odbili Dnevni red

Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, iako zakazana, jučer ipak nije održana. Krivci su, tvrde iz portala Sanainfo.ba i Normala.ba niko drugi do SDP Unsko-sanskog kantona i njegovi zastupnicu u Skupštini USK.

Naime, jučer je 16 zastupnika prihvatilo tačke Dnevnog reda Sjednice Skupštine USK koje se odnose na Izvještaj Nezavisnog odbora i Vlade USK-a o nezavršenoj proceduri izbora policijskog komesara, uključujući i SDP zastupnike. 

Međutim, nakon što su uvidjeli da će se Skupština ipak održati, te da postoji većina, Klub zastupnika SDP-a USK mijenja prvobitno mišljenje i traži pauzu prije samog usvajanja Dnevnog reda.

Nakon pauze od 5 minuta, zastupnici SDP-a glasaju suzdržano (poput one jugoslavenske "ja sam neopredjeljen") za Dnevni red sa tačkama koje su prihvatili 5 minuta ranije.

Zbog tog čina SDP zastupnika, propala je vanredna Sjednica Skupštine USK koja je privukla veliki broj medijskih kuća zbog važnosti predmeta rasprave, a prije Sjednice proteklih dana oglasila se čak i Ambasada SAD-a u BiH u vezi cijelog procesa izbora Policijskog komesara USK.

Iako nisu dio većine SDP je još jednom pokazao da u najbitnijim momentima opozicija ne može računati na njih i da sami ne znaju šta hoće. Kakav i koji je interes SDP-ovaca u pitanju, kada redovno podržavaju Rošićevu vladu (čitaj Kamberovu) to je nemoguće znati. Ali svakako da će vrijeme (vrijeme uvijek pokaže) zasigurno razotkriti o čemu se tu zapravo radi i zašto Asim Kamber i Željko Mirković počesto sjede zajedno i ispijaju kafe satima.