Seagal postao specijalni ruski izaslanik za poboljšanje odnosa Rusije i SAD-a

Rusija je američkog glumca Stevena Seagala imenovala specijalnim izaslanikom ruskog ministarstva vanjskih poslova te će on biti zadužen za poboljšanje odnosa sa SAD-om.

Seagal je dobio rusko državljanstvo 2016. godine, a ruskog predsjednika Vladimira Putina smatra odličnim svjetkom liderom. Rođen je u SAD-u, majstor je borilačkih vještina, a svjetsku slavu je stekao glumeći u filmovima, posebno osamdesetih i devedesetih. 

Ipak, on je jedna od holivudskih zvijezda na listi onih koje su žene optužile za seksualno uznemiravanje. Optužbe je Seagal odbacio.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je putem Facebooka saopćilo da će Seagal besplatno obavljati funkciju sličnu onoj koju vrši UN-ov ambasador dobre volje, odnosno da će promovisati amerčko-ruske odnose u "humanitarnoj sferi".

Šezdesetšestogodišnji glumac je branio rusku vladu u slučaju tvrdnji da je "umiješala svoje prste" u američke izbore 2016. godine. Putina je nazvao jednim od najvećih živućih lidera, a kada je dobio rusko državljanstvo, izjavio je da se nada kako će to postati simbol boljih odnosa između Moskve i Washingtona.

Seagal je dobio i državljanstvo Srbije 2016. godine.