fbpx Sebija Izetbegović nastavlja problematične nabavke reagensa, zbog nezakonitog tendera u pitanje se dovodi liječenje pacijenata

Sebija Izetbegović nastavlja problematične nabavke reagensa, zbog nezakonitog tendera u pitanje se dovodi liječenje pacijenata

Home

Sebija Izetbegović nastavlja problematične nabavke reagensa, zbog nezakonitog tendera u pitanje se dovodi liječenje pacijenata


Direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović nastavila je s praksom javnih nabavki kojima se krši zakon, a koje je još prije pola godine obećala prekinuti, pokazuje posljednji pokušaj nabavke reagensa za preglede pacijenata, piše BIRN BiH.

Univerzitetski klinički centar je u martu ove godine pokrenuo nabavku reagensa za preglede na Klinici za nuklearnu medicinu i endokrinologiju u vrijednosti 1,8 miliona maraka. Najvažniji uvjet tendera bilo je ustupanje aparata na korištenje i njegova otplata kroz reagense.

Firma “DiaProm” iz Posušja žalila se na uvjete tendera, nakon čega je Ured za razmatranje žalbi, tijelo koje po žalbi kontrolira zakonitost javnih nabavki, poništio tendersku dokumentaciju i time čitav tender.

Svjesno kršenje zakona

Ured je zaključio da je traženje aparata na korištenje suprotno Zakonu o javnim nabavkama. Takva nabavka stavlja u neravnopravan položaj firme koje prodaju samo reagense, a ne i aparate. Klinički centar mora odvojeno kupiti aparat, a onda za njega posebno nabavljati reagense, odlučio je Ured.

Univerzitetski klinički centar u Sarajevu prethodno je godinama besplatno koristio aparate za pregled. Izetbegović je po dolasku na čelo ove institucije u januaru ove godine kazala da su reagensi koji su za te preglede nabavljani koštali više od osam miliona maraka.

- To su bile donacije, a onda smo zbog tih donacija, ‘aparatića’ od dvije-tri hiljade maraka vrijednosti, morali da kupujemo milionske iznose njihovih dijagnostičkih reagencija - rekla je tada Izetbegović.

Kada se aparat dobije na poklon, Klinički centar je obavezan da od proizvođača aparata ili zastupnika kupuje reagense koji se za taj aparat koriste. Izetbegović i federalni revizori taj model su nazvali “zatvorenim sistemima”.

- Kupite jednu običnu čašu koja košta pola marke, ali morate u tu čašu da sipate vodu od 500 maraka, to je taj sistem - objasnila je Izetbegović.

Ured za razmatranje žalbi je, rješavajući predmet firme “DiaProm”, pronašao i niz drugih propusta u ovoj nabavci. Klinički centar je tender pripremio tako da odgovara samo aparatima proizvođača “Roche Diagnostics”.

Ukupna količina potrebnih reagensa navedena je u približnim iznosima, “cca”. U svojoj žalbi, predstavnici “DiaProma” su naveli da to ostavlja mogućnost za razliku u ponudama, a Ured je zaključio da je neprecizno navođenje količine u suprotnosti sa zakonom.

Na godišnjoj konferenciji Izetbegović je novinarima pokazivala revizorski izvještaj Kliničkog centra za 2014. i 2015. godinu. Nekoliko sedmica nakon što je kazala kako je Ured za reviziju “po svim ispitivanim tačkama” dao negativno mišljenje Kliničkom centru, u mandatu Sebije Izetbegović pokrenuta je nabavka kakvu su revizori ranije ocijenili nezakonitom.

Revizori su nezakonitom proglasili praksu Kliničkog centra “da raspisuje javne nabavke za kupovinu raznih reagensa uz ustupanje aparata na korištenje”.

Nabavka na ovaj način je suprotna Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o lizingu, s obzirom na to da je ustupanje aparata na korištenje putem otplate kroz reagense – vrsta lizinga.

Ovakve tendere Ured za razmatranje žalbi godinama poništava.

- Usprkos tome, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu svjesno krši odredbe Zakona o javnim nabavkama, te raspisuje dokazano protuzakonite postupke javne nabavke - napisali su revizori u svom izvještaju.

Provođenje ove vrste nabavki koštalo je Klinički centar jer su morali platiti naknade za pokretanje žalbenog postupka.

Revizori su također potvrdili da opis traženog aparata odgovara isključivo aparatima određenih proizvođača, “pri čemu se ne dopušta isporuka aparata s ekvivalentnim karakteristikama, te se ne objašnjavaju razlozi zbog kojih su aparati s predmetnim karakteristikama jedino odgovarajući”, objasnili su revizori i zaključili kako je ova praksa nezakonita.

Revizori su iste ograde stavili i na navođenje približnog broja traženih reagensa.

Zbog propusta kasni nabavka

“Često se u tehničkim specifikacijama kao jedinica mjere definira pakovanje sa samo približnim određenim brojem pretraga, bez određivanja tačnog, odnosno minimalnog broja pretraga, čime se ponuđačima ostavlja sloboda da odrede šta je to približan iznos, ‘cca’”, otkrili su revizori i dodali da se na ovaj način “direktno utiče na formiranje cijene”.

Nabavka reagensa za preglede na Klinici za nuklearnu medicinu će zbog propusta kasniti.

Do trenutka pisanja teksta, iz Kliničkog centra nisu Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) odgovorili da li imaju dovoljne rezerve reagensa i da li će zbog poništenja tendera doći do kašnjenja pregleda pacijenata.

Iz Kliničkog centra nisu odgovorili ni na druga ptianja o ovom tenderu, a nije dat ni komentar direktorice Izetbegović o nastavljanju prakse ovakvih nabavki reagensa, piše BIRN.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Tue, 20/06/2017 - 12:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top