Sebija stvara surogat klinike, ljekari kažu da je to van pameti!

Home

Sebija stvara surogat klinike, ljekari kažu da je to van pameti!

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović nastavlja povlačiti poteze koji nemaju veze ni s mozgom ni s medicinom!

Tvrde to mnogi ljekari, zaprepašteni njenom najnovijom odlukom da spoji nespojivo, odnosno napravi fuziju klinika.

Tako, naime, Izetbegović namjerava tri klinike - Kardiohirurgiju, Vaskularnu hirurgiju i Torakalnu spojiti u jednu.

Nova avantura

Prije nego što je ušla u ovu avanturu, Izetbegović je već spojila Kliniku za nuklearnu medicinu s Endokrinologijom i na čelo nove klinike postavila svog čovjeka.

- Na Endokrini je šefica nuklearac, što je van svake pameti – kazao nam je jedan ljekar.

On nerado priznaje da više nije siguran postoji li u KCUS-u i odjel za dijabetičare.

Kliniku za nuklearnu medicinu, zbog Izetbegovićkine strahovlade i nelogičnih poteza, za kratko vrijeme napustili su eminentni stručnjaci, predvođeni dr. Velijom Zelijom.

Još jedan od nerazumljivih poteza je spajanje Glandularne s Abdominalnom hirurgijom.

- Ni to nije pametan potez. Jedni se bave operiranjem dojke i štitne žlijezde, drugi operacijama trbuha... - komentirao je za „Avaz“ jedan od uposlenika KCUS-a.

Nedavno je odluka dr. Izetbegović da Kliniku za fizijatriju pripoji Ortopedskoj klinici izazvala zgražanje struke i pacijenata.

- Na početku studija, iskusni, vrhunski doktor nam je rekao: U abdomen možeš pljunuti, u grudni koš smiješ disati, a kost ne smiješ ni pogledati. Kost je najosjetljivija, ona traži savršene, čiste uvjete. Sada na Ortopediju dolaze pacijenti s Fizijatrije.

Mogućnost zaraza, oboljenja, fatalnih posljedica je velika. Ali, dr. Izetbegović to ne zna. Ona nije ortoped, ona ne zna tu granu medicine. Nakon ovog njenog poteza pitam se u šta se ona zapravo razumije - kaže nam jedan od ortopeda.

Svoju priču o spajanju imaju i neležeći pacijenti Fizijatrije, koji će, po nelogičnoj naredbi dr. Izetbegović, liječenje morati nastaviti ili u domovima zdravlja ili u Državnoj bolnici, ako tamo bude mjesta.

Životi pacijenata

Ako se ne razumije u ortopediju, dr. Izetbegović, koja je ginekolog, trebala bi objasniti zašto je odlučila spojiti Pedijatrijsku ginekologiju i prebaciti je na Pedijatriju.

- Sve su to nekakvi surogati klinika! Mi smo univerzitetska bolnica, to ne treba zaboraviti, to znači da moramo imati klinike. Klinika je nastavna osnova. Mi se moramo razlikovati i po tome od seoskih bolnica – napominje izvor iz KCUS-a.

Znakovito je da su ovakve odluke dr. Izetbegović izazvale čuđenje i negodovanje i među njenim najbližim saradnicima, koji su nam rekli da su teška srca pristali na njene poteze.

To se, rekli su nam, kosi s profesijom, ali više od toga, ugrožava živote pacijenata.

Neonatologija ni na nebu ni na zemlji!

Jedan od najšokantnijih poteza je i to što je dr. Izetbegović pod isti krov smjestila Neonatološku službu i Neonatalnu intenzivnu njegu.

Na ovaj je potez, smatraju dobro upućeni, dr. Izetbegović bila primorana jer na Neonatologiji, nakon odlaska mnogih ljekara, pa i šefa Dragana Đokanovića, skoro niko nije ostao da radi.

Dr. Đokanović je dao ostavku upravo zbog nerazumnih poteza direktorice KCUS-a.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavito: Tue, 05/16/2017 - 18:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top