Sedam mrtvih u Italiji, strahuje se da će opasni virus uskoro se proširiti Evropom

korona
Tokom ponedjeljka u Italiji je trajala potraga za takozvanim "nultim pacijentom", osobom od koje je zaraza krenula

Sedam mrtvih i više od 200 zaraženih koronavirusom Italiju je tokom vikenda i početkom sedmice učinilo jednim od najvećih žarišta ovog virusa na svijetu.

Iako je prvi slučaj zabilježen tek krajem prošle sedmice, preko vikenda je situacija eskalirala, a broj zaraženih raste iz sata u sat. Zbog toga su italijanske vlasti uvele ozbiljne mjere. Još tokom vikenda blokirani su i zatvoreni brojni gradovi, zatvorene su brojne crkve, škole, fakulteti i kafići, a otkazan je i poznati karneval u Veneciji.

Na sjeveru zemlje zavladala je panika, a rezultat toga su navale na dućane čije su police ispražnjene. Tokom ponedjeljka u Italiji je trajala potraga za takozvanim “nultim pacijentom”, osobom od koje je zaraza krenula.

Sumnjalo se na jednog farmera sa sjevera zemlje, ali na kraju je ispalo da je on negativan na koronavirus tako da se zapravo ne zna kako se virus proširio po Italiji.

Tokom ponedjeljka stroge kontrole uvele su Hrvatska, Austrija i Slovenija.

Istovremeno, virus se i dalje širi Kinom.

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, objavilo je u utorak Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo te zemlje, prema 409 slučajeva dan ranije. To je dosad 77.658 ukupno potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini.

Broj umrlih u kontinentalnoj Kini dosegnuo je 2.663 osobe, što je više za 71 u odnosu na prethodni dan.