Seehofer se sukobio s predsjednikom njemačkog Ustavnog suda oko azilanata

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer sukobio se s čelnikom najviše sudske instance u zemlji zbog Seehoferovog tvrdog stava prema tražiocima azila.

Predsjednik Ustavnog suda Andreas Vosskuhle izjavio je za dnevne novine Sueddeutsche Zeitung da je Seehoferova karakterizacija dolaska velikog broja izbjeglica "vladavina bezakonja" i neprihvatljiva retorika.

Vosskuhle je izjavio novinama da Seehoferovi komentari imaju za cilj "pobuditi asociranje na nacističku državu u kojoj nije bilo vladavine zakona i oni su potpuno pogrešni".

„Rječnik policajca“

Seehofer, koji predvodi bavarsku stranku Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), višedecenijskog konzervativnog saveznika Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, uzvratio je, međutim, Vosskuhleu u intervjuu objavljenom u petak za Sueddeutsche, sa sjedištem u Muenchenu.    

Seehofer je izjavio da izuzetno uvažava Ustavni sud ali da smatra Vosskuhlove kritike "neprimjerenim", rekavši da predsjednik suda "ne bi trebao da ima rječnik policajca". 

„Smatram neprihvatljivom insinuaciju da sam želio koristiti tu retoriku da pobudi asociranje na vladavinu zakona tokom nacističkih vremena“, izjavio je  Seehofer za Sueddeutsche, prenosi dpa.