Šefik Džaferović siguran u pobjedu: Ja ću biti bošnjački član Predsjedništva BiH

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima u našoj zemlji, Šefik Džaferović, izjavio je večeras, gostujući u programu FTV-a, kako je siguran u svoju pobjedu i lidersku poziciju stranke u koju je uključen od njenog osnivanja.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima u našoj zemlji, Šefik Džaferović, izjavio je večeras, gostujući u programu FTV-a, kako je siguran u svoju pobjedu i lidersku poziciju stranke u koju je uključen od njenog osnivanja.

"Ja ću biti bošnjački član Predsjedništva BiH. Siguran sam u to", jasno je istakao Džaferović na početku razgovora u Dnevniku FTV-a.

Na pitanje voditeljice FTV-a planira li nastaviti politiku Bakira Izetbegovića, sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA, Džaferović odgovara kako želi nastaviti politiku kontinuiteta.

"Izetbegović je uradio odličan posao u svojim madatima. Ja ću djelovati na strani politike očuvanja i na strani očuvanja države ravnopravnih naroda. Odmah ću članovima Predsjedništva BiH ponuditi da se prestane s negativnom retorikom koja ne vodi na dobro nijednom narodu u BiH. Moramo se okrenuti konstruktivnom radu. Vrijeme je da nešto napravimo, da što prije državu uvedemo u Evropsku uniju i NATO savez te da jačamo ekonomiju. To su normalne stvari koje moramo raditi", istakao je Džaferović.

Potpredsjednik SDA i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH potom je dodao kako će imati oštar odgovor na svakog ko bude namjeravao narušiti cjelovitost BiH i njenu integraciju.

Kako je istakao, nastavit će se zalagati za jačanje institucija BiH koje su, kaže, dužne štititi državu BiH.

Prema Džaferovićevim riječima, uloga međunarodne zajednice u BiH i dalje je veoma važna.

"Insistirat ću na ulozi međunarodne zajednice i neću dozvoliti da odu iz BiH dok ne pomognu državi BiH da funkcionira bez nje", naglasio je Džaferović.

On je u Dnevniku FTV-a prokomentarisao i kandidaturu lidera RS-a Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH rekavši da će on morati poštovati državu BiH ukoliko želi sjediti u predsjedničkoj fotelji.

"Elementarni uvjet za ulazak u Predsjedništvo BiH je poštivanje Ustava ove zemlje i vrijednosti na kojima je ona utemeljena. Ukoliko neko želi biti član Predsjedništva BiH, mora znati da mu je elemntarna obaveza da poštuje Ustav i štiti ovu zemlju", istakao je Džaferović.

Voditeljica FTV-a upitala je Džafeorvića i za stanje unutar SDA. On je odbio govoriti o bilo kakvim problemima i negativnim strujama unutar stranke, a siguran je kako će SDA zadržati lidersku poziciju u BiH i nakon oktobarskih izbora.

"Nakon rezultat izbora, svima će sve biti jasno. SDA će ostvariti poziciju najjače stranke i zadržati lidersku poziciju. Kod nas nema glume i naša utakmica nije fiktivna. Poštujemo elementarne principe demokratije i u demokratskom procesu došli smo do našeg kandidata za člana Predsjedništva BiH", dodao je Džaferović.

Gostujući u programu FTV-a, SDA-ov kandidat na predstojećim izborima govorio je i o problemima oko usvajanja Izbornog zakona BiH istakavši kako je međunarodna zajednica spremna pomoći svim stranama u BiH da dođu do kompromisnog rješenja.

Na kraju, Džaferović je naglasio kako je BiH do sada opstala te kako će opstati i u budućnosti.