Šehić: Moguće je poništavanje izbora u Federaciji BiH

Teoretski, moguće je poništavanje izbora na teritoriji cijele Federacije Bosne i Hercegovine, poručuje Vehid Šehić. Ovaj nekadašnji član Centralne izborne komisije (CIK) BiH navodi da je zakon predvidio da se takva odluka može donijeti ako se dokaže da su utvrđene neregularnosti utjecale na rezultate izbora.

Rok za prigovore

- Da bi se to desilo, stranke koje budu ulagale prigovore, moraju biti vrlo podrobne i detaljne u dokazivanju da su prevare i izborne krađe odista utjecale na ukupni rezultat izbora. Onog momenta kada se objave rezultati izbora, teče zakonom predviđeni rok za prigovore i žalbe. Ako stranke imaju kredibilne dokaze, moraju ih odmah predočiti CIK-u. Onda je moguće poništavanje izbora na određenom nivou, ako su dokazi čvrsti – ističe Šehić.

Pojašnjava i da je zakon jasan i da, ako CIK prihvati argumente stranaka, onda je neumitna odluka da se izbori poništavaju. Podsjeća da je 2004. godine to tijelo poništilo izbore za lokalne organe vlasti na cijeloj teritoriji općine Zvornik.

- Tada smo otkrili na hiljade falsificiranih potpisa i izbori za načelnika i Općinsko vijeće su poništeni. Koliko znam, to je do sada najkrupnija odluka CIK-a. Sada, za ove izbore koji su netom iza nas, vidimo u medijima mnogo tvrdnji o neregularnostima. Ali, sve se one moraju dobro dokazati i obrazložiti. Ne smije se niko pouzdati na „rekla-kazala“ – kaže Šehić.

Ističe da će „CIK sigurno poništiti izbore na nekim biračkim mjestima, možda čak i u nekim izbornim jedinicama“.

- Poništenje izbora za cijelu Federaciju izazovan je zadatak. Ne kažem da je nemoguće, već da stranke moraju biti i predočiti jasne dokaze o prevarama – naglašava.

Apsurdna situacija

Šehić upozorava i na to da je cijela situacija sve više apsurdna. Pojašnjava da ne bismo bili u ovakvoj situaciji da su se zakoni i provedbeni akti poštivali od početka – „od vrha do dna“.

- Vidite, mi sada razgovaramo o tome jesu li članovi biračkih odbora radili u skladu sa zakonom. To je apsurdno u normalnom svijetu. No, ovdje nije, jer se od vrha do dna ne poštuju zakoni, sudske presude ne samo domaćih nego i stranih instanci, provedbeni akti i procedure. Pošto je tako, onda je „normalno“ da neko s tri ili četiri lične karte glasa, da imate toliko nevažećih listića, falsificiranje potpisa, centralni birački spisak s toliko manjkavosti...

Dakle, svaka stranka koja kani uložiti prigovor CIK-u mora precizno utvrditi svaku nepravilnost na svakom biračkom mjestu i to predočiti. Ako njihova argumentacija bude čvrsta, CIK će sigurno poništavati izbore za nivo za koji se dokaže da su nepravilnosti utjecale na ishod. Ali, na osnovu 15-20 biračkih mjesta, prosto ne vjerujem da će se izbori poništavati za veće nivoe vlasti – navodi on.

Izborni proces je kontaminiran 

- Svi znamo da je izborni proces kontaminiran. Od kampanje do čina glasanja. Previše je sumnji i nejasnoća, pa i nelogičnosti, i one se moraju otkloniti. Nakon što objavi rezultate izbora, CIK je na potezu i sve je u rukama tog tijela – navodi Šehić.

Podsjeća i da je koalicija „Pod lupom“, čiji je istaknuti član, dokumentirala više od 400 „kritičnih situacija“.

- To je više nego na bilo kojim ranijim izborima – upozorava Šehić.