Seks nas dokazano čini zadovoljnijima

Home

Seks nas dokazano čini zadovoljnijima


Seks je važan za održanje veze, to je odavno opće prihvaćeno. No o seksu starijih parova tek se odnedavna više govori. Nova istraživanja pokazuju: što više spolne aktivnosti, to smo zadovoljniji.

Prošlog mjeseca objavljeno je istraživanje Gerontološkog društva Amerike: ispitanici su bili 238 parova starijih od 65 godina. I studija je utvrdila neupitnu vezu između učestalosti spolnih odnosa i općeg zadovoljstva životom.

Kod ispitanika koji su izjavili kako prošle godine nisu imali ljubavnih aktivnosti, samo 40 posto odgovara kako je 'sretno u životu'. Ali kod onih koji su seksualno aktivni najmanje jednom mjesečno, 60 posto odgovara da su sretni u životu te čak 80 posto da su vrlo zadovoljni u braku.

'Najvažniji zaključak je taj da se stvari u kojima uživamo u mlađoj i srednjoj dobi ne mijenjaju ni u trećoj dobi', komentira istraživačica Adrienne Jackson za Huffington Post. 'Mnoge stvari koje sprječavaju starije parove da se upuštaju u tjelesnu ljubav – od promjena koje dolaze s godinama ili bioloških promjena – mogu biti ispravljene.'

Osim fizičkih promjena, tu je i stereotip po kojem stariji ne bi trebali misliti o seksu, još manje ga prakticirati.

'Nismo se usredotočili da otkrijemo što je tu uzrok, a što posljedica. Jesmo li sretni zato što smo spolno aktivni ili smo spolno aktivni zato što smo sretni. Ali više od jednom mjesečno – to je ona čarobna formula koja povezuje seksualni život i opće stanje zadovoljstva u životu', dodaje Adrienne Jackson.

tportal.hr

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 18:05

Facebook komentari

Back to top