SELIMOVIĆ I OSTALI: Slamka spasa

Home

SELIMOVIĆ I OSTALI: Slamka spasa


Emir Mustafić, jedan od trojice optuženih za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, svjedočeći u svoju korist, ispričao je da je bio obični radnik u kasarni Adil Bešić u Bihaću, gdje su bili zatvoreni ratni zarobljenici, ali da nikada s njima nije razgovarao.

Mustafić je, vidno uznemiren, pred Sudom BiH ispričao da je desetak dana tokom rata u BiH bio, kako je rekao, “ćato u kasarni” i da je za to vrijeme samo kucao na pisaćoj mašini ono što bi mu komandir kasarne diktirao.


“Ja sam bio ćato, nisam mogao voditi zarobljenike. (...) Nisam ih ispitivao, nisam ni mogao to da radim. Zarobljenike sam viđao samo u krugu kasarne”, kazao je Mustafić, istaknuvši da mu je najsretniji dan u životu bio kada je demobilisan u decembru 1995. godine.


Uz Mustafića, Tužilaštvo BiH tereti Mehuru Selimovića i Adila Ružnića za zločine počinjene u Bosanskoj krajini. Prema optužnici, Ružnić, Selimović i Mustafić su od 1994. do 1996. pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS), te civila, u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.


Kako se navodi u optužnici, prilikom ispitivanja optuženi su zarobljenike fizički maltretirali. U optužnici stoji da je Ružnić bio pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), a Mustafić vojni policajac.


Mustafić je kazao da je u izjavi koju je dao Tužilaštvu u aprilu 2008. godine naveo da je bio vojni policajac, da je sve radio po naređenju i da je takav policijski sistem.


“Sjećam se izjave koju sam dao Tužilaštvu, zato što je nisam dao svojom glavom. Ono što smo ova dvojica jadnika i ja preživjeli, nikad neću zaboraviti. Strpali su nas u auto sa četiri maskirana čovjeka. (...) Mislio sam da je neka greška i da će me pustiti. Tadašnji advokat rekao mi je da me čeka najmanje 10 godina robije, da mi je najbolje da sarađujem sa Tužilaštvom i da se vrtim oko bezbjednjaka”, kazao je Mustafić.


Mustafić je naglasio da je bio u šoku i da je izmišljao priču, misleći da ako bude pričao takve stvari, pustit će ga iz pritvora, jer je, kako je rekao, samo htio ići kući.


“Ja sebe smatram intelektualcem, da uradim takvu glupost... Nisam razmišljao svojom glavom, toliko je to hapšenje bilo šokantno za mene. Ničim ne blatim vašu profesiju, ali što se tiče te izjave, utopljenik se hvata za slamku spasa”, kazao je Mustafić, odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH.


Prema Mustafićevom iskazu, njegova izjava puna je “notornih laži”. “Eto sami vidite koja je to fantastika, to su laži”, kazao je optuženi.


Prije svjedočenja Mustafića, Odbrana je u spis uložila nekoliko materijalnih dokaza  kojima, između ostalog, želi dokazati human odnos prema zarobljenicima u zatočeničkim objektima i u bolnici u Bihaću.


Nastavak suđenja zakazan je 14. decembar ove godine.

BIRN

 
Objavio: Čet, 08/12/2011 - 07:15

Facebook komentari

Back to top