Selminin put- Kako se jedna Krajiškinja bori za svoje snove…

.
Sudbina Krajišnika je često teška i žalosna. Nemojte misliti da pretjerujem, ili da izmišljam jer sam i sam Krajišnik, ali duboko sam uvjeren da je neka sila daleko veća od nas samih davno odlučila da Krajina bude centar bosanskohercegovačke patnje. Tako, imajući nebrojeno razloga da obrazložim ovaj svoj stav, od silnog egzodusa u modernije doba, do prošlosti gdje su se u Krajini lomila mnoga koplja velikih sila, imao bih masu priča, a veliki broj njih i svi mi znamo.

Posljednje što me ipak pomjerilo iz moje udobne zone komfora je priča moje prijateljice, Selmine. 

 

I ako znate Halimu i njen put, Selminu možete zamisliti slično, možda malo upornijom i samovoljnijom.

 

Selmina je odlučila da upiše Likovnu akademiju, i kako smo mi ujedno i tvrdoglava bića, nemojte misliti da će Selmina tek tako da odustane. Obrazovala se prvo u Hercegovini, jer shodno onom što je Krajišniku suđeno, većina nas mora ići negdje u tuđinu tražiti znanje, posao, nafaku i još hiljadu drugih stvari koje ne možemo naći u nama najljepšoj Zemlji, Krajini. 

 

I tako je Selmina zamjenila Unu hercegovačkim kamenom, u Širokom Brijegu. Iako, nakon negog vremena klima nije odgovarala, pa se vratila kući. Tako je morala svoj put nastaviti dalje, pa je Unu zamjenila drugom rijekom, ovaj put Miljackom.

I kako je to nama već po ko zna koji put suđeno- patnja. 

 

Dovoljno je da pogledate rezultate konkursa na likovnoj Akademiji u Sarajevu i sve će vam biti jasnije. 

 

Moja itekako nadarena prijateljica Selmina je uspjela biti druga na prijemnom, s tim da ima više bodova od prvoplasirane osobe na ovom konkursu! 

 

Naravno objašnjenje postoji, navodno u jednoj kategoriji Selmina nije osvojila dovoljno bodova za upis. 

 

Samo razmislite, nakon tako dugog puta obrazovanja, dođete u taj hladni glavni grad, i osjetite odmah gostoprimstvo kojim vas dočekuje. I nadarena Selmina ima pravo kao i Halima, tražiti svoju sreću dalje, u tuđim gradovima i tuđim zemljama, tražiti svoju priču u tuđini. 

 

Kao ona tako i ja, tako i hiljade drugih sunarodnjaka. Dok možda ne naiđemo na Zemlju, grad, narod koji će cijeniti naš trud, naš rad, i naše poštenje. 

 

Dotad, hvala vam bar na čitanju. A za Selminu se ne brinem, mi Krajišnici se uvijek snađemo, navikli smo sami svojim putem koračati, isto kao što smo navikli na nepravdu na ovom Svijetu.

 

Tekst: Armin Nadarević