Selvedin Ćehić: Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću

Home

Selvedin Ćehić: Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću


Razgovarali smo sa predsjednikom Unije studenata Univerziteta u Bihaću.

CAZIN.NET: Vaše ime i prezime?
ĆEHIĆ: Selvedin Ćehić.

CAZIN.NET: Šta ste po zanimanju?
ĆEHIĆ: Student sam Tehničkog fakulteta u Bihaću, građevinsko -opći odsjek.  A ulogu predsjednika Unije studenata obnašam od marta 2011. godine.

CAZIN.NET: Jeste li zadovoljni prošlogodišnjim radom Unije studenata?
ĆEHIĆ: Djelimično sam zadovoljan dosadašnjim radom Unije studenata Univerziteta u Bihaću, s tim da bi upotpunio zadovoljstvo neophodna je bila veća informisanost studenata o svim aktivnostima USUB-a, te razvojnoj strategiji  Unije studenata, što bi rezultiralo podsticanje kreativnih i drugih  sposobnosti svih članova u svrhu poboljšanja kvaliteta života studenata.

CAZIN.NET: Zašto smatrate da ste Vi prava osoba za tu funkciju?
ĆEHIĆ: Smatram da sam prava i odgovorna osoba da oponašam tu funkciju Iz razloga što želim djelovati a ne moliti, i shodno tome imam svu potrebnu podršku od strane svojih saradnika.

CAZIN.NET: Koji su Vam planovi u budućnosti?
ĆEHIĆ: Za početak planiram uključiti studente u sami proces reforme Visokog obrazovanja odnosno Bolonjskog procesa, te zastupiti studente u sve sektore akademske zajednice ( menadžment) u skladu s Zakonom o Visokom obrazovanju te zakonom o Univerzitetu ( statutu Univerziteta). Kada sam zaprimio duznost, planom aktivnosti sam tražio od studenata da djelujemo timski i kolektivno što i dalje činimo, te imam svu potrebnu pomoć i podršku u radu.

CAZIN.NET: Kako biste opisali sadašnji položaj studenata Univerziteta u Bihaću?
ĆEHIĆ: Po mom ličnom  mišljenju položaj studenata  na Bihaćkom Univerzitetu je zaista ugrožen, ako se osvrnemo na Univerzitete u okruženju, kakav je studentski standard u okruženju a kakav u Bihaću, koliko izdvajaju ministarstva za potrebe  studenata na ostalim Univerzitetima, a koliko na Bihaćkom Univerzitetu.

CAZIN.NET: Kakva Vam je suradnja sa predstavnicima drugih fakulteta?
ĆEHIĆ: Saradnja s predstavnicima asocijacija drugih fakulteta je izvanredna i nadam se da će se nastaviti i u budućnosti.

CAZIN.NET: Koliko zaista svi predstavnici studentskih organizacija rade u korist studenata?
ĆEHIĆ: Najveću zaslugu za takav nažalost zavidan položaj studenata na Bihaćkom Univerzitetu ima definitivno „osnivač“  jer ne posjeduje zakonska uporišta za izgradnju studentskog standarda.

CAZIN.NET: Da li smatrate da su studenti Univerziteta u Bihaću dovoljno upoznati sa svojim pravima i obavezama?
ĆEHIĆ: Mišljenja sam  da je jedan od većih problema studenata na Univerzitetu,  nedostatak informisanosti o pravima i obavezama studenata, te ću kroz trajanje svog mandata nastojati da poboljšam   nedostatke u pogledu  informisanosti  i  prezentujem studentima njihova prava i obaveze.

CAZIN.NET: Kakvi su rezlutati nedavnog štrajka upozorenja studenata?
ĆEHIĆ: Rezultati  nedavnog jednosatnog bojkota nastavom su rezultirali u pozitivnom smislu,a cilj je bio da nam se otvore vrata za koordinacione sastanke. Kada je u pitanju akademska zajednica naši uslovi su ispunjeni, shodno tome smo korigirali „pravilnik o polaganju ispita“ u korist studenata,te sad student može polagati svaki odslušani ispit na svakom predviđenom ispitnom roku. Kada su u pitanju nadležne institucije još su pregovori u toku, ja sam optimista i nadam se pozitivnom rješenju trenutne studentske problematike.

CAZIN.NET: Jeste li možda upoznati sa brojem studenata Univerziteta u Bihaću koji su bili na studentskoj razmjeni, tj. odslušali semestar u nekom drugom gradu ili državi?
ĆEHIĆ: Koliko sam ja upoznat da niti jedan student Bihaćkog Univerziteta nije bio na razmjeni studenata, odnosno niti jedan student nije odslušao semestar na nekom drugom Univerzitetu pa se vratio na Bihaćki Univerzitet, nažalost to je činjenica.

CAZIN.NET: U ime portala cazin.net. zahvaljujem na odvojenom vremenu i želimo Vam puno uspjeha u daljnjem radu.
ĆEHIĆ: Hvala Vama.

Razgovarala: Emina Sivić / cazin.NET

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:32

Facebook komentari

Back to top