Senad Keč i Muamer Osmanović osuđeni na 32 godine zatvora zbog ubistva Nusreta Prljače

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je danas Senada Keča na 15, a Muamera Osmanovića na 18 godina zatvora za ubistvo Nusreta Prljače 2016. godine u njegovom domu u naselju Butmir, općina Ilidža.

Keč i Osmanović su prethodno do detalja isplanirali krađu u Prljačinom domu, s kojim se Keč družio i ranije. Kako se navodi u optužnici, Keč i Osmanović su najprije izudarali Prljaču, a potom su ga ugušili stavivši mu jastuk na lice. Zatim su mu ukrali laptop i automobil te pobegli.

Shvatili su da su ostavili mnogo tragova iza sebe pa su se ukradenim autom vratili kako bi prikrili tragove zločina, ali tada ih je razotkrio policajac Elvir Husilović.

On je 8. novembra 2016. godine u ulici Butmirska cesta, općina Ilidža, uočio putničko motorno vozilo Golf 4 pored kojeg su stajali Keč i Osmanović koji su pobjegli nakon što su vidjeli policiju. Pronašli su ih u ulici Izeta Čomora te je izvršenim provjerama utvrđeno da je automobil vlasništvo Nusreta Prljače iz Sarajeva. Keč je policiji kazao da su bili u kući vlasnika vozila s kojim su imali sukob i došlo je do fizičkog obračuna između njih, nakon čega su mu ukrali ključeve i automobil.

Policijski službenici su u kući, u ulici Plavi put, općina Ilidža, u besvjesnom stanju zatekli Prljaču, a osoblje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS je konstatiralo smrt.

U okviru ovog predmeta u januaru ove godine uhapšena je i Nirma Esadović koju se tereti također za krivično djelo ubistva iz koristoljublja, ali će se njoj suditi odvojeno.