Senad Šepić: Šta se učinilo na suzbijanju poplava?

Poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić zatražio je hitnu reakciju Vijeća ministara i odgovor dokle se je došlo s realizacijom njegove ranije inicijative da se Vijeće ministara i entitetske vlade obavezno uključe, naprave Program zaštite pogođenih područja i mjere prevencije, kako se ne bi ponovila teška iskustva iz 2014. godine.

Poslanik Šepić je na prošloj sjednici pokrenuo ovu inicijativu i zatražio da Vijeće ministara BiH održi hitnu sjednicu i utvrdi nove mjere, te najaksnije u roku od 7 dana obavijesti Parlament i javnost šta je učinilo. S obzirom da je istekao rok, a nema još odgovora od predsjedavajućeg Zvizdića, a poplava i opasnosti od većih ima na brojnim mjestima širom BiH, Šepić je ponovo uputio pismo rukovodstvu Parlamenta BiH i predsjedavajućem Zvizdiću da se hitno očituju.

“Država i vlast moraju hitno djelovati i preventivno pomoći ljudima kojima se ovo dešava. Imali smo strašne poplave i štetu 2014. godine, obavezali se da će vlade izraditi Programe zaštite osjetljivih mjesta i biti spremne za neke nove, eventualne poplave. Evo već je preko 4 godine prošlo, nažalost nemamo još ništa, a dešavaju nam se novi problemi. Na vrijeme sam upućivao na ovu temu i apelujem da se vlast ovim bavi. Nažalost, kao da ništa nisu naučili iz ranijih iskustava i zato pozivam sve ostale kolege i javnost da izvrše pritisak i natjeraju ih da se, umjesto stalne priče o prošlosti, novim nametima i imenovanjima svojih podobnih kadrova, bave ovim što je njihova obaveza i interes građana na terenu. Naša je obaveza pokazati tu odgovornost i biti uz naš narod koji se suočava sa poplavama i klizištima koja prijete njihovim i životima njihovih porodica ”, izjavio je Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH.

Više pročitajte ispod: