Senzacionalno: Nakon više od dvije godine u Parlamentu BiH javio se za riječ!

Home

Senzacionalno: Nakon više od dvije godine u Parlamentu BiH javio se za riječ!


Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH ponovo je tražio od predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Šefika Džaferovića, da podjednako prema svima primjenjuje Poslovnik. 

Arnaut je podsjetio da Džaferović pojedine poslanike prekida ukoliko prekorače vrijeme predviđeno za obraćanje Poslovnikom i nekoliko sekundi, a podržao je  primjerice da obavezna tačka dnevnog reda Izvještaj o radu Vijeća minsitara BiH za prošlu godinu, bude skinuta s dnevnog reda, iako je rasprava o tome bila obavezna po Poslovniku.
 
- Zaista mi insistiramo da dosljedno primjenjujete Poslovnik, a ne kako Vama odgovora, i vašim stranačkim kolegama. Nije to uloga predsjedavajućeg da se ponaša stranački , već da se neovisno ponaša prema svima. I, ono što je danas bilo pokazalo je da Vi ne uživate većinu ovog doma. Jedino što vas spašava je to što SNSD, a sada dijelom HDZ iznosi nebulozne razloge za vašu smejnu. I, vi ste tu u suštini samo zbog toga jer Vas štiti SNSD i ja ne mogu prihvatiti  nedosljednu primjenu Poslovnika, kako biste spašavali gospodina Zvizdića ili bilo koga drugog, a sankcionisali primjerice gospodina Backovića, jer je prekoračio vrijeme za 38 sekundi –
kazao je Arnaut.
  
Pominjanje saradnje i podrške SNSD-a izazvalo je reakciju Asima Sarajlića, poslanika SDA koji se već godinama nije javio ni za jednu raspravu u Predstavničkom domu, što je iznenadilo kako poslanike, tako i novinare koji prate rad Parlamentarne skupštine BIH.
 
- Molim vas da ne imputirate inicijativu SNSD-a gospodinu Džaferoviću. Vi ste gospodine Arnaut vrstan pravnik, vrstan parlamentarac sa širokim znanjem, međunarodnim, ali ne možete se arogantno ponašati - rekao je Sarajlić, dodajući da se Arnaut svojim obraćanjem Džaferoviću želi nekome dodvoriti.
   
Arnaut mu je replicirao prvo činjenicom da je on aktivan poslanik koji učešće u diskusijama i gotovo o svakoj tački dnevnog reda uzima na svakoj sjednici, za razliku od Sarajlića koji se u Parlamentu nije javio duže od dvije godine. 

- Prije će biti da neko ko se prvi put javi u dvije i po godine da se pokušava nekome dodvoriti. Interesantno je da vi to uradite kad kažem da mi ovdje imamo jednu simbiozu djelovanja SNSD-a i SDA. Tačno dvije godine i nešto koliko traje ova inicijativa SNSD-a prema gospodinu Džaferoviću, a to po principu da SNSD spašava gospodina Džaferovića, isto kao što je gospodin Bakir Izetbegović prošle godine spasio gospodina Milorada Dodika kada mu je dao onu finansijsku injekciju u kafani "Barka" u Istočnom Sarajevu. I zbog toga ste se Vi danas javili. Zaista veliko je da smo mi čuli Asima Sarajlića da se javio nakon dvije i po godine. To je još jedna potvrda da postoji simbioza SNSD-a i SDA i gospodina Dodika i gospodina Džaferovića i simbioza Dodika i Izetbegovića koji mu je prošle godine u onoj kafani dao finansijsku injekciju i tako ga spasio. A, to što se Vama gospodine Sarajliću ne sviđa ono što ja govorim i to nazivate vrijađenjem, to nije tačno. To nije vrijeđanje, to su činjenice - istakao je Arnaut. 

Zanimljivo je da Sarajlić priznao da će se on ubuduće više javljati u Parlamentu, jer se bliži izborna godina. Ostala je nejasna njegova izjava da se on u Parlamentu ponašao kao opozicioni poslanik, jer je poznato da je Sarajlić dio krnjeg Kluba SDA, koji su zvanično napustila, trojica, a nezvanično namjerava iz toga kluba otići još poslanika. 

Tu izjavu Sarajlića, da se on ponašao kao opozicioni poslanik prokomentirao je i Arnaut. 

- Rekli ste da ste se ponašali kao poslanik opozicije. Meni je naporno iz sjednice u sjednicu izbrojati koliko je poslanika u vašem klubu. Bilo ih je 10, 9,8,7,6,5,4,3,2,1, na kraju će ostati samo gospodin Džaferović izgleda u Vašem klubu - zakljčio je Arnaut.

 

(Izvor: Avaz)

Objavio: Wed, 05/07/2017 - 18:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top