Šepić: Kupovinom zastupnika tenderima i javnim novcem se održava današnja korumpirana vlast

.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić osvrnuo se na današnje imenovanje novog direktora Autocesta Federacije BiH Elmedina Volodera te je poručio kako je Voloder dobio određene beneficije zbog svoje podrške radu Vlade FBiH.

Šepić ističe kako su korupcija, pljačkanje naroda i siromašenje države BiH kroz javne nabavke, model kako se postojeća vlast održava i opstaje u političkom prostoru.

"Kupovina zastupnika tenderima i javnim novcem je najčešći način. Javno smo se pobunili i usprotivili ovome. Nezavisni blok i ja smo bili protiv toga da ovakva vlast ostane i dalje i nismo htjeli ući u takvu koaliciju. Bez obzira na ponude, pozicije, obećanja. Našu ideju i nas nisu mogli kupiti", rekao je Šepić.

Osvrnuo se Šepić i na zastupnike koji su dobili mandat s liste Nezavisnog bloka, a kasnije su "kupljeni" novcem.

"Dva zastupnika koji su dobili mandat sa liste Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH i čijim je 'rukama' podržana vlada Novalića i izglasan budžet za 2019. godinu, kupljena su novcem svih nas. Jedan je na isti dan kad je glasao za budžet dobio 6.6 miliona KM tender iz Elektroprivrede, a firma ovog drugog koji je danas imenovan za v.d. direktora Autocesta FBiH, od tog januara 2019. i glasanja za budžet i Novalićevu vladu, suprotno stavu stranke na čijoj je listi dobio mandat, kompenzacijski, dobila je tendere u vrijednosti oko 30 miliona KM", ističe Šepić.

Predsjednik Nezavisnog bloka ističe kako je je firma novog direktora Autocesta Federacije BiH tokom pandemijske 2020. godine dobila vrijedne tendere.

"Samo u godini korone, 2020., kada sve stoji i većina drugih firmi propada i zatvaraju se, njegova je dobila tendere 35 puta veće, nego u godini prije korone kad nije bio kupljeni zastupnik. Dok smo uočili da ovi ljudi 'tajno pregovaraju po vikendicama oko Sarajeva', kako se pohvalio i sam Bakir Izetbegović i da su ih 'završili' Asim i Aljoša koji su ih doveli u Centralu SDA, isključili smo ih iz Nezavisnog bloka i javno pozvali tužilaštvo i nadležne institucije da spriječe i sankcioniraju najočitiju političku korupciju. Nažalost, te institucije nisu uradile ništa i oni su nastavili dalje", rekao je Šepić.

Na kraju, Šepić poručuje kako se na osnovu novca namijenjenog za obnovu puteva bogate pojedinci i kadrovi iz vladajućih stranaka.

"U Parlamentu smo inicirali rasprave o tome zašto imamo najskuplje i najlošije puteve u Evropi i tražili informacije od Vlade FBiH i javnih preduzeća, koja nikad nisu htjeli dostaviti i odgovoriti, a svi znamo da su putevi skupi, jer se preko toga za ovakve i sa ovakvim kadrovima izvlače sredstva i bogate korumpirani pojedinci i vrhovi vladajućih stranaka. I, tako je sada i sa ovom vlašću i mogu se tako ponašati trenutno, ali doći će vrijeme kad će se pravnoj državi i našem narodu morati položiti račun. Na tom putu ćemo ostati uspravni i ustrajni i nećemo stati", zaključuje predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.