Šepić oštro kritikovao najavu trgovaca da neće prihvatiti odluku Vlade: Ograničenje marži na hranu i gorivo je potrebno i ispravno

.

Odluka Vlade FBiH o kontroli cijena i ograničenju marži, a zatim i najava Asocijacije poslodavaca da ovakvu odluku neće prihvatiti i primijeniti izazvala je razne reakcije. Prenosimo komentar Senada Šepića, predsjednika Nezavisnog bloka, koji je i ove, ali i prošle godine, kad je pandemija počela pokretao ove inicijative vezane i za hranu i gorivo. 

 

“Vlada Federacije BiH je prije dva donijela odluke o ograničenju marži i zaustavljanju neracionalnog ‘divljanja’ cijena čemu smo svjedočili u zadnje vrijeme. Jedan sam od onih koji je tražio reakciju vlade od samog početka, i na hranu i higijenske potrepštine i na gorivo. 

 

U situaciji u kojoj se svi nalazimo, neljudski je i neetički utrkivati se u ostvarivanju velikih zarada i gomilanju prihoda. 

 

Odluka se počinje primjenjivati od danas, a evo čitam saopćenje poslodavaca koji kažu da ‘neće primijeniti i prihvatiti ovu odluku, jer je nezakonita i neustavna i jer su poskupljenja uzrokovana povećanjem cijena na svjetskom tržištu, pa su zato i ovdje poskupili.’ 

 

Neodgovorno je u ovakvoj situaciji tako postupati, pogotovo jer svi znamo da se odluka o ograničavanju marži na 6, 8, ili 25 pfeninga odnosi na nabavnu cijenu i zato argumentacija da ovolika poskupljenja nisu rezultat visokih marži, nego samo rezultat stanja na svjetskom tržištu ne stoji i predstavlja pokušaj manipulacije i zamjene teza. Jer, ako je i tako, opet ne treba biti bojazni, jer se na nabavnu cijenu može ostvarivati ta dobit od 6, 8 ili 25 pfeninga. Ovo je sasvim legitimna i odgovorna odluka vlade i barem će malo pomoći našim građanima u ovom kriznom vremenu, a ovakve najave poslodavaca i nekih trgovaca bi se mogle nazvati neustavnim i vjerujem da za tim neće posezati.”- izjavio je Šepić.