fbpx Šepić: U Nezavisnom bloku imamo ambiciju da pokrenemo najveći proces reforme i modernizacije školstva

Šepić: U Nezavisnom bloku imamo ambiciju da pokrenemo najveći proces reforme i modernizacije školstva

Home

Šepić: U Nezavisnom bloku imamo ambiciju da pokrenemo najveći proces reforme i modernizacije školstva


U ponedjeljak, 4. septembra, u bh. školama počela je nova školska godina. Kad je u pitanju Grad Cazin, sa nastavom nije počela OŠ "Cazin I" zbog organizirane studijske posjete bratskoj školi u istanbulskoj općini Ata Sehir te Ministarstvu obrazovanja u vremenskom periodu 4-10.9.2017. godine.

Povodom početka nove školske godine putem svoje zvanične Facebook stranice oglasio se i Cazinjanin Senad Šepić, nezavisni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Uz lijepe želje za uspješnu godinu, Šepić je istaknuo veliki značaj obrazovanja.

Prvi dani septembra u našoj zemlji tradicionalno obilježavaju i prve dane nove školske godine. Našim učenicama i učenicima želim godinu punu novog znanja koje će usvojiti u godinama pred njima, te da otkriju, savladaju i unaprijede što više svojih vještina. Našim prosvjetnim radnicima želim uspješnu godinu.

Obrazovanje je jedna od tema koja mi je posebno važna. Ne samo zato što imam troje djece koja žive i obrazuju se u BiH, već i zato što sam svjestan da je kvalitetnije, modernije i bogatije obrazovanje u BiH jedan od najvažnijih preduslova zaustavljanja odlaska ljudi i budućeg razvoja privrede u BiH. 

Šepić također ističe tri neizostavna stupa obrazovne politike, svjestan lošeg stanja cjelokupnog obrazovnog sistema, ali i naglašava bitnu ambiciju Nezavisnog bloka.

Tri su stupa obrazovne politike koja je potrebna BiH u 2017. godini: obrazovan i vješt učenik, dostojanstven i materijalno osiguran prosvjetni radnik i zadovoljan i ponosan roditelj.

Naš obrazovni sistem nažalost danas je suočen s alarmantnim smanjenjem broja učenika širom BiH, segregaciji i diskriminaciji prema učenicima na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, ali i obrazovnoj politici koja umjesto da modernizuje, prilagođava i poboljšava obrazovanje u BiH, trenutno se nalazi na autopilotu i ide u pravcu urušavanja sistema i dostojanstva prosvjetnih radnika.

U Nezavisnom bloku imamo ambiciju da po prvi put nakon rata, pokrenemo najveći proces reforme i modernizacije školstva, koji će kada bude završen, naše učenike pripremiti za 21. stoljeće i potrebe tržišta. Želimo bh. obrazovanje uvesti u eru digitalizacije, želimo bh. obrazovanje koje će podržati inovativnost i poduzetnički duh, i bh. obrazovanje koje će one koji su i danas u školskim klupama, voditi do lakšeg, bržeg i bolje plaćenog posla u BiH u kojoj će se dobro i rado živjeti i ostajati. 

S obzirom da je nadležnost za obrazovanje na svim nivoima vlasti, za jednu ovakvu kvalitetnu i sveobuhvatnu reformu, potrebno je o obrazovanju razgovarati na potpuno drugačiji način kako je to rađeno do sada, a vođenje procesa prepustiti kvalitetnim i profesionalnim kadrovima koji imaju ideje i strasti za ovu temu. U NEZAVISNOM BLOKU, našem novom političkom projektu, takvima želimo dati šansu. 

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 05/09/2017 - 09:52
Back to top