Šest miliona Nijemaca glasalo za nacističku stranku AFD

Home

Šest miliona Nijemaca glasalo za nacističku stranku AFD


Uspjeh Alternative za Njemačku (AfD), stranke koja promovira Htlerov nacizam, a koja se nametnula kao treća politička snaga na nedjeljnim izborima, glavna je tema svih informativnih emisija i okruglih stolova u izbornoj večeri u Njemačkoj.

AFD je osvojio čak šest miliona glasova. Na teritoriju bivše Zapadne Njemačke osvojio je  11 posto glasova, a na istoku zemlje čak 21,5 posto. AfD je na istoku zemlje posto druga politička sila, a u nekim saveznim pokrajinama poput Saske AfD je porazio i kršćanske demokrate Angele Merkel.

AfD se s između 13 i 13,5 posto glasova našao iza Kršćansko-demokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je osvojila 32,5 do 33,5 posto glasova, i Socijaldemokratske stranke Martina Schulza, koja je osvojila 20 do 21 posto glasova.

Uspjeh nacističkog AFD-a obradovao je sve desničare u Evropi i svijetu. Sa druge strane, mnogo je onih koji su zabrinuti činjenicom da je čak šest miliona Nijemaca glasalo za stranku koja otvoreno propagira Adolfa Hitlera i njegov nacizam.

Osim muslimana i židovi su zabrinuti uspjehom AFD-a.

“Do sada su huškali protiv muslimana i izbjeglica, a sutra se to može okrenuti i protiv nas”, rekao je Josef Schuster, predsjednik Centralnog vijeća Židova u Njemačkoj, koji je ukazao na to da je AfD stranka koja trpi ekstremne desne tendencije u svojim redovima i širi netrpeljivost prema manjinama.

Predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder je AfD opisao kao “sramotni i reakcionarni pokret koji podsjeća na ono najgore iz njemačke povijesti”.

 

(Izvor: Saff)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 25/09/2017 - 15:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top