Šestočlana porodica bez krova nad glavom i bez struje čeka još jednu zimu (VIDEO)

Home

Šestočlana porodica bez krova nad glavom i bez struje čeka još jednu zimu (VIDEO)


DABRAVINE/POLJE – Do šestočlane porodice Asima i Ramize Alagić iz naselja Dabravine u velikokladuškoj općini stiže se asfaltnim putem, a nakon njegova završetka, ni stotinu merara dalje, pored makadamskog puta smještena je kuća u izgradnji ove porodice.

DSC03883

Do porodice Alagić stigli smo na preporuku Aldine Džajić iz Bosanske Krupe koja je pokrenula humanitarnu akciju nakon koje je na kući ove porodice nešto već urađeno.

Alagici-Dabravine-1

No, osrtalo je ono što je za svaku kuću najvažnije a to je krov te eventualno priključak struje koju ova porodica nema od rata do danas.

Kako izgleda život ove porodice u kući bez krova, vidi se na ovom video zapisu:

 -Ovoj porodici teba krov, struja, hrana, treba im sve. Posjetite ih da se sami uvjerite. Ja sam se jučere nadula, srce mi je pucalo kad sam ono sve vidjela, napisala nam je Krupljanka Aldina koju uopće ne poznajemo.

DSC03888

No radi se o veoma mladoj osobi kojoj je, čini se, nekako u krvi da pomaže ljudima u nevolji, a Alagići su uistinu u nevolji a što se sve vidi i čuje iz razgovora sa domaćicom porodice.

DSC03887

U porodici niko ne radi, djeca ne dovršavaju obavezno školovanje. Činjenica da od rata do danas žive bez struje i vode, tomu van svake sumnje doprinosi.

Vodu su doduše dobili kao bajramski poklon od nekog iz preduzeća koje građane opskrbljuje vodom, ali bez struje su i dalje.

Pomozite da Alagiće kako zbrinemo prije zime, piše dalje Aldina.

Alagici-Dabravine-4

Naši čitatelji su uvijek pratili i podržavali akcije koje smo objavljivali bilo u novinama bilo na televiziji USK-a ili na našem Portalu.

Redakcija i ovom prilikom poziva svoje čitatelje da slijede Aldinu i podrže ovu akciju za čiju je realizaciju u Raiffeisen banci otvoren i žiro račun kojeg objavljujemo u prilogu.

Ovu se porodicu može i pozvati na slijedeći broj telefona: 061-607-435.

Alagici-Dabravine-2

Humanu akciju porodici Alagić podržava i Mjesna zajednica Polje čiji je predsjednik Dervo Delić izdao i odgovarajuću potvrdu koju također objavljujemo a njegov kontakt telefon je: 061-603-468.

Alagici-Dabravine-3

Alagici-Dabravine-6

Alagici-Dabravine-7

Na kraju, Aldina piše: Najbolje sredstvo da se svaki dan započne dobro jeste da pri buđenju pomislite na to nebiste li toga dana barem jednog čovjeka mogli obradovati! Aldina ima svoj fb profil i koga nešto više interesuje može je kontaktirati.

Za pohvalu je ovo što je Aldina učinila a za osudu su predstavnici vlasti ove općine i njenih institucija i ustanova koji nisu primjetili ovo stanje bilo preko škole koju djeca (ne)pohađaju bilo preko Centra za socijali rad čiji su predstavnici ponekad dolazili da uruče poklon pakete prehrambenih proizvoda nakon što im se domaćica Ramiza obraćala.

Iz škole su upravo preko Centra pokušali riješiti pitanje preranog prestanka školovanja, ali se na pokušaju sve i završilo.

Dakle, neko u ovom slučaju nije se potrudio da se ispoštuje zakonska obaveza obaveznog osmogodišnjeg školovanja.

Zima je na pragu, a nju će porodica Alagić teško preživjeti ako ne izgradi krov nad glavom. 

 

Pripremio: Esad ŠABANAGIĆ

 

(Izvor: Reprezent.ba)

 

Topic
Objavio: Pet, 15/09/2017 - 17:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top