Simatović traži privremeno puštanje i garancije Srbije

Home

Simatović traži privremeno puštanje i garancije Srbije


HAAG - Odbrana haškog optuženika, bivšeg pomoćnika načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Franka Simatovića ponovo je zatražila da on bude privremeno pušten na slobodu tokom zimske pauze u radu suda, saopćio je danas Haški sud.

Simatovićeva odbrana je zatražila i da Sudsko vijeće Tribunala zatraži od srpskih vlasti da odgovore da li će dati tražene garancije neophodne prilikom privremenog puštanja na slobodu optuženika, jer odbrana do sada nije od srpskih vlasti dobila nikakav odgovor iako je zahtjev upućen 15. novembra, prenio je Tanjug. 

Također, odbrana traži od sudskog vijeća Tribunala da zatraži od srpskih vlasti da predstavnik Srbije pred sudskim vijećem obrazloži odluku u vezi s traženim garancijama, kakva god odluka bila. 

U zahtjevu odbrane navedeno je da je odbrana 15. novembra zatražila od Republike Srbije garancije da se slaže sa svim uvjetima Haškog suda u vezi s privremenim puštanjem na slobodu optuženog, međutim, kako je istaknuto u zahtjevu, do danas odbrana nije dobila zatražene garancije niti bilo kakvu informaciju o tome. 

Odbrana je podsjetila da je Srbija u prethodnim slučajevima uvijek davala garancije za Simatovićevo privremeno puštanje na slobodu. 

Odbrana je zatražila privremeno puštanje na slobodu bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Srbije Simatovića tokom zimske pauze u radu Haškog tribunala, od 16. decembra do 9. januara 2012. godine. 

Odbrana je ukazala da se Simatović slaže sa svim mjerama koje nalaže sudsko vijeće ili tužilaštvo tribunala prilikom privremenog puštanja na slobodu i predlaže i dodatne mjere kao što je 24-satni nadzor ili kućni pritvor. 

Odbrana također naglašava da bi Simatovićevo prisustvo u Beogradu bilo od ogromnog značaja za odbranu, jer bi se time uštedjelo i vrijeme i resursi za pripremu nastavka procesa. 

Simatović je zajedno sa šefom državne bezbjednosti Srbije Jovicom Stanišićem optužen da je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, od aprila 1991. do decembra 1995. godine. 

Također u optužnici se navodi da su učesnici tog poduhvata planirali, naredili ili na druge načine pomagali i podržavali planiranje, pripremanje ili izvršenje progona nesrpskog stanovništva u Srpskoj autonomnoj oblasti Krajina i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, u Hrvatskoj, kao i u BiH, u općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

 

Fena

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 17:17

Facebook komentari

Back to top