Simbol 'Bitke na Neretvi' će ponovo povezati obale Jablanice

Nakon 28 godina obnovit će se porušeni most 'Bitka za ranjenike na Neretvi' u Jablanici. Ovaj most bio je ključna građevina tokom Bitke na Neretvi, srušen je 3. marta 1943. godine, kada su srušeni svi mostovi u sklopu Titove ratne taktike. Obnovljeni most predstavljat će turističku šansu za Jablanicu i cijelu Bosnu i Hercegovinu, poručuju iz ove hercegovačke općine.

'Bitka na Neretvi' ili 'Bitka za ranjenike' bila je bitka za spas više od 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga 1943. godine.

Tokom ove bitke srušeno je pet mostova, jedan od njih bio je i most u Jablanici. Iste godine Nijemci grade željezni most preko kojeg je do 1967. godine vozio Ćiro. Naredne godine za potrebe snimanja filma 'Bitka na Neretvi' most je srušen.

1978. ponovo je revitaliziran da bi ga 1991. odnijela nabujala Neretva. Nakon 28 godina mnogobrojni posjetioci i građani moći će opet da prelaze preko mosta.

"To je jedan prelijep projekat koji će biti gotov za možda godinu i po, to je zahtjevan projekat i on će se raditi zavisno od visine vode i vremenskih uslova", kazao je Salem Dedić, načelnik Jablanice.

Za projekat rekonstrukcije porušenog mosta na Neretvi, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odobrila je 1,2 miliona maraka.

"Završetak tendera je 14. februara 2019, i ja ću biti najsretniji čovjek općine Jablanica i ove države ukoliko budemo imali izabranog izvođača radova i nakon provedenih procedura žalbi očekujem potpisivanje ugovora za rekonstrukciju mosta, a već imamo potpisan ugovor za rekonstrukciju prilaznih puteva s obje strane", dodao je jablanički načelnik.

Most je simbol Bitke na Neretvi, najhumanije bitke koja je vođena na prostorima bivše Jugoslavije, poručuju iz Muzeja 'Bitka za ranjenike na Neretvi'.

"Most je bitan iz prostog razloga što je simbol događaja iz 1943 godine. Na ovom mjestu se desio taj sudbonosni prelaz, a istovremeno i spas centralne bolnice, koja je tada brojala blizu 4.000 ranjenih i povrijeđenih", podsjetila je Azra Đelmo, direktorica Muzeja.

Uvjereni su da će koristi od obnovljenog mosta imati svi, od ugostiteljstva, trgovine do same općine.

"Obnova mosta će doprinijeti reprezentativnosti samog kompleksa, povećati broj turista i nadam se vratiti autentičnost ovom lokalitetu koji zaista mora biti mjesto na kojem će buduće generacije doživljavati značaj i smisao antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata", objasnila je Đelmo.

Muzej 'Bitka za ranjenike na Neretvi' i sada čuva podsjetnike na ovu veliku bitku. Njena izložba obnovljena je u poslijeratnim godinama, a zahvaljući tome broj posjetilaca raste iz godine u godinu, a obnovom mosta sigurni su da će taj broj biti daleko veći.