Sinanović o prijavi korupcije: Rekli su mi da su previše krupne ribe u igri

Šta je zapravo korupcija? Najčešći odgovor koji čujemo je veliki problem savremenog svijeta. Neki kažu zloupotreba javnih resursa zarad ličnih interesa, narušavanje principa nepristrasnosti, moralno kvarenje ljudi. Iako smo svjesni korupcije, koliko smo zaista spremni upustiti se ili odbraniti od iste?

"Da kažeš evo ti 100.000, možda bi to neko i prihvatio, a recimo da daš 50 KM, danas to meni se čini više ko sadaka, nego mito", kazao je jedan prolaznik.

"Platila, ne. Izuzev možda ne znam ljekarima ili nešto kad bi se radilo o životu."

"Nisam imao prilike da nešto moram da platim da bi nešto dobio. (A da li bi?) Pa mislim da ne bih, odnosno siguran sam da ne bih."

"Ja bih se zahvalila nekom kad mi nešto uradi kasnije, a unaprijed nikad."

Zbog nepotizma, korupcije u pravosuđu, obrazovanju, zdravstvu, namještenih tendera, nekolicina građana je marširala za sve žrtve korupcije, kažu - treći stub vlast u BiH najveći je problem.

"Pravosuđe je jedan od glavnih razloga zbog čega imamo ovakav nivo korupcije jer sami ste svjesni da su u zadnjih godinu dana mnoge afere vezane za pravosuđe objelodanjene, Javnost je upoznata sa vrlo konkretnim kriminalnim radnjama, ljudi iz pravosuđa i naravno ništa se ne dešava", riječi su Eldina Karića.

A upravo zbog neefikasnosti u rješavanju korupcije rijetki su oni koji se odluče upustiti u borbu protiv iste. Sanjin se upustio, a zbog borbe je dobio suspenziju i disciplinski postupak protiv njega. Status uzbunjivača nije, jer iz Agencije za borbu protiv korupcije nisu prepoznali njegovu dobru volju.

"Nažalost nisam ga dobio, pored sve dobre volje, pored svih prijava nisam ni odustao. Ono što je interesantno da čovjek koji je odlučivao o mom statusu uzbunjivača je prethodno ostvario saradnju sa institucijom koju sam prijavio za korupciju. Rekli su mi da su previše krupne ribe u igri i da će se to završiti tamo negdje na većem nivou", rekao je Sanjin Sinanović.

A možda nova strategija 2020-2024 dovede do precesuiranja krupnijih riba.

"Istina je i to da represivni mehanizmi borbe protiv korupcije su nekada najjači preventivni mehanizmi jer procesuiranje visoke korupcije, mi do sada u BiH, bar koliko ja znam, nismo imali i zato smo u novoj strategiji u stubu tri otkrivanje i procesuiranje koruptivnih krivičnih djela definisali bolje mehanizme otkrivanja, a ne selektivnog procesuiranja kako smo do sada imali", kazao je Hasim Šabotić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije.

Misija OSCE-a u posljednjem izvještaju koji je objavila u aprilu 2019. godine je uočila ozbiljna kašnjenja u procesuiranju predmeta visoke i korupcije srednjeg nivoa što dodatno obeshrabruje rijetke koji se i odluče prijaviti korupciju.