Sindikalisti o izmjenama u zakonu o državnoj službi USK

Članovi Koordinacionog odbora Sindikalnih organizacija USK održali su sastanak na kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo namjerom kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti da na narednoj sjednici usvoje Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi USK

Članovi Koordinacionog odbora Sindikalnih organizacija USK održali su sastanak na kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo namjerom Kantonalne vlade i Skupštine da na narednoj sjednici usvoje Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi USK, prenosi RTVUSK.

Kako je istaknuto, predloženim izmjenama predviđena je mogućnost zapošljavanja državnih službenika bez raspisivanja konkursa do tri godine ali i ukidanje odredbe koja definira da na javnom konkursu mora biti primljen najbolji kandidat. Izmjene su u suprotnosti sa Zakonom o radu i Zakonom o državnoj službi Federacije BiH, smatraju sindikati. Za Vladinu namjeru saznali su iz medija i tvrde da mišljenje Sindikata nije traženo.  

Kažu, ukoliko Vlada ne povuče zakon iz procedure ili pak skupštinski zastupnici glasaju da njega, u Sindikatu najavljuju pokretanje postupaka pred nadležnim sudovima Federacije BiH i Sudom za ljudska prava u Strasburu.