Sindikalisti pozvali na nepoštivanje sudske odluke

Turbulentan dan za sindikalne vođe krajiške prosvjete i Vladu USK-a.

Nakon što je u poslijepodnevnim satima Općinski sud u Bihaću donio presudu da se Generalni štrajk u svim osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu, koji traje od nesuđenog prvog školskog dana 2.septembra, prekine i da se otpočne nastavni proces-u večernjim satima dolazi obaviještenje-sa nastavom se neće početi!

Vodstvo Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja USK-a neće se povinovati političkoj odluci bihaćkog Općinskog suda-suština je pisma kojeg potpisuje predsjednica Zehra Hadžić. Sindikalnim povjerenicima u svim krajiškim osnovnim školama poručuje da ukoliko neki od direktora se povinuje odluci Suda, budu slobodni i iste prijave Sindikatu, a koji će potom podnijeti krivične prijave protiv prvih ljudi školskih menadžmenta.

Podsjetimo, sudija Općinskog suda u Bihaću, koji je nadležan za sporove između oba sindikata koja su u štrajku, donijela je odluku da se zbog, između ostalog kršenja prava djece, nastavi nastavni proces. Saznajemo, postupajuća sutkinja je Jasmina Lipovača, koja je prije dva dana kantonalnom pravobraniocu vratila tužbu na doradu, jer kako je navedeno, nije dobro označen tuženi, odnosno Sindikat osnovnog obrazovanja.

Inače, jutros su nakon osam dana, Pregovarački tim Vlade USK-a i predstvanici oba sindikata se sastali. Pregovarački tim je preporučio Kantonalnoj vladi da prihvati uslove koje traže sindikalisti, a osnovni je isplata plata po koeficijentu 302 i punom bodu, dakle da se izjednače sa platama uposlenih u javnim kantonalnim ustanovama, što je i u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora za obrazovanje. Međutim, od sindikalista se traži da plate budu obračunate po stručnoj spremi, što ovi odbijaju, pozivajući se, na kako kažu odredbe Zakona o radu FBiH. Ustvari, to znači da u krajiškom obrazovanju, visinu plate određuje radno mjesto, a ne školska sprema . Istu visinu plata, posebno u segmentu osnovnog obrazovanja primaju zaposlenici koji imaju završen fakultet, višu ili srednju školu.  Logično,postavlja se pitanje kako neko ko završi višu školu može raditi poslove za koje je potrebno završiti fakultet ili zašto je to uopće izjednačeno?

Nepoštivanje sudskih odluka Krivični zakon opisuje kao krivično djelo, a ukoliko se dokaže krivnja, kazna će najvjerovatnije ovisiti o kaznenoj politici suda.

Odluka o zakonitosti štrajka u srednjim školama, jer je Vlada USK-a preko kantonalnog pravobranioca podnijela tužbu i protiv Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a, trebala bi biti poznata do kraja sedmice. Da li ćemo imati isti scenarij?

Image