Sinoć u Bihaću održana svečana akademija povodom 26. godina od osnivanja 5. Korpusa

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i učenjem Fatihe i odavanjem počasti svim poginulim pripadnicima 5. Korpusa i šehidima, sinoć je u dvorani Kulturnog centra Bihać započela svečana akademija povodom 26. godina od osnivanja 5. Korpusa.

Svečanosti su prisustvovali bivši pripadnici Sile nebeske kako je Krajišnici vole zvati, komadanti, invalidi i porodice poginulih boraca i šehida 5. Korpusa.

Na samom početku je gromoglasnim aplauzom iskazana podrška generalu Atifu Dudakoviću i pripadnicima 5. Korpusa protiv kojih se ovih dana vodi sudski proces. Govoreći o novom posljeratnom udruživanju neprijatelja protiv 5. Korpusa pukovnik Hamdija Abdić Tigar je kazao da se radi o montiranim procesima koji imaju za cilj da ocrne i oblate svijetlu borbu heroja 5. Korpusa.

- Oni koriste naše dojučerašnje saoborce koje plaćaju novcem i onda imate situaciju u kojoj su dvojica bez duše a treći onda bez glave. Mi stojimo na raspolaganju našim komadantima i saborcima i to očekujemo od naših općinskih i kantonalnih vlasti. - kazao je Tigar

Novi premijer USK-a Mustafa Ružnić se zahvalio organizacionom odboru i pohvalio prisutne borce i komadante, te istakao njihov doprinos u podučavanju budućih generacija najvećim ljudskim vrijednostima.

- Naš 5. Korpus je pobjedio u svakoj bitci i svakog neprijatelja, pokazavši da je naša Krajina i dalje najdržavotvorniji dio BiH. Danas, svi zajedno moramo raditi zajedno da svaki čovjek živi dostojanstveno u ovoj zemlji i da svaki pripadnik Armije RBiH, svaka porodica šehida, da svaki RVI i komadant ostvari svoja prava. - kazao je premijer Ružnić