SIPA i Tužilaštvo BiH kriju informacije o zapljeni 82 kg heroina

Home

SIPA i Tužilaštvo BiH kriju informacije o zapljeni 82 kg heroina


Dok zapljene od svega nekoliko grama droge SIPA i Tužilaštvo BiH predstavljaju kao veliki uspjeh i javnosti saopštavaju sve moguće informacije, nedavni pronalazak 82 kilograma heroina u Tuzli, vrijednih oko 12 miliona KM, obavijen je velom tajne.

Upravo ta tajnovitost prilikom najveće zapljene heroina u BiH, kojom bi se pohvalile i mnogo organizovanije i bolje policije u svijetu, baca sumnju na cijelu akciju, u kojoj, prema trenutno dostupnim informacijama, najviše zasluga ima Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ali kojoj je na kraju "zabranjeno" da daje bilo kakve informacije o ovom slučaju.

U SIPA i Tužilaštvu BiH danima smo pokušavali dobiti bilo kakvu zvaničnu informaciju o ovom slučaju, međutim o toj temi uopšte nisu željeli govoriti. Ima li osumnjičenih, ko su oni, koliko ih je uhapšeno, kada, gdje, preko koje firme je uvezen herion, ko je vlasnik te firme, na koju robu je uvezen, koje mu je krajnje odredište itd. pitanja su na koja niko ne želi da da odgovor.

"U vezi s vašim upitnom od 31.7.2017. godine obavještavamo vas da nismo u mogućnosti davati više inforamcija i detalja u vezi s navedenim događajem", rekli su nam u SIPA, slično kao i u Tužilaštvu BiH, gdje kažu da u interesu istrage ne mogu davati bilo kakve informacije o tom predmetu.

Nakon pronalaska heroina 19. jula UIO i SIPA su čekale pet dana da obavijeste javnost, a nakon što je to urađeno 24. jula rečeno je da će više informacija biti dostupno u narednim danima i da će o svemu govoriti SIPA. Međutim, do danas niko ništa opširnije nije rekao.

Sve što se zasad zna jeste da je heroin pronađen u skladištu jedne zeničke firme i da je na lažne papire, odnosno kao druga vrsta robe, uvezen iz Bugarske.

Prema nezvaničnim informacijama, heroin u BiH je bio samo u tranzitu, namijenjen je bio za tržište zapadne Evrope, a ostalo je nejasno da li je u akciji učestvovala i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH ili je sve zasluga UIO, iz koje je nedavno saopšteno da je u otkrivanju heroina korištena specijalistička oprema.

Za pojedine stručnjake iz bezbjednosnog sektora koji ne žele javno da govore o ovoj temi ćutanje zvaničnika o ovom slučaju može imati smisla samo ako im je to "naređeno" iz evropskih bezbjednosnih krugova i ukoliko se istraga o tome proširila van granica BiH. U protivnom i oni, kao i dobar dio javnosti sumnjaju da tu nisu čista posla.

Kako kažu, u slučajevima kada je droga samo u tranzitu, bezbjednosne agencije je obično propuštaju i ganjaju" krajnje odredište, tako da je jako čudno da je pronađena tolika količina droge, a da se ne zna ni ko je osumnjičen ni ko je uhapšen.

Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, kaže da nije nelogično da SIPA ne iznosi informacije u javnost jer možda postoji još osoba koje se obrađuju.

"Neotkrivanjem tih informacija možda pokušavaju da iznenade osobe koje su eventualno uključene u taj lanac", rekao je Kovačević, dodajući da samo plasiranjem u javnost informacije o zapljeni SIPA možda želi da protrese određene krugove kako bi se uzbunili.

 

(Izvor: Nezavisne)

Tagovi
Objavio: Pon, 14/08/2017 - 10:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top