fbpx SIPA uhapsila bivšeg direktora RMU Đurđevik Adnana Šabića

SIPA uhapsila bivšeg direktora RMU Đurđevik Adnana Šabića

Home

SIPA uhapsila bivšeg direktora RMU Đurđevik Adnana Šabića


Prema nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uhapsili bivšeg direktora i sadašnjeg zaposlenika Rudnika mrkog uglja (RMU) Đurđevik Adnana Šabića.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla izvršeni su pretresi u njegovoj porodičnoj kući u Živinicama, poslovnim prostorijama u RMU Đurđevik i automobilu koji koristi.

Kako je za Klix.ba kazao glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović, uhapšeni Šabić osumnjičen je za zloupotrebe tokom javnih nabavki goriva u 2006. godini. 

Naime, Šabić je pogodovao jednom dobavljaču nafte koji je u žalbenom postupku naplatio višemilionsku štetu. 

"Ovo Tužilaštvo je ranije u saradnji sa MUP-om TK i Agencijom za istragu i zaštitu BiH, provelo obimne provjere te je otvorena istraga protiv Šabića koji je osumnjičen da je kao tadašnji direktor ovog Rudnika povredom Statuta i Zakona o javnim nabavkama počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja u vezi sa zloupotrebama prilikom javnih nabavki za Rudnik, odnosno nabavci veće količine goriva tokom 2006. godine.

Ovaj predmet je, nakon prijema krivične prijave, formiran krajem 2015. godine, te je Tužilaštvo u saradnji sa MUP-om TK obavilo detaljne provjere prijavljenih radnji. Izuzeta je obimna materijalna dokumentacija iz Rudnika, koja je analizirana, te je MUP TK ovom Tužilaštvu dostavio izvještaj o počinjenim krivičnom djelu protiv Šabića u februaru ove godine.

U radu na predmetu su nakon toga uključeni i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH", navedeno je iz Tužilaštva.

Šabić je uhapšen zbog načinjene štete u iznosu 1,9 miliona KM, a tom prilikom je pribavljena imovinska korist u iznosu od 750.000 KM. 

Također je druga firma, koja na ovom tenderu nije dobila ugovor, iako je bila povoljniji ponuđač i na taj način su joj povrijeđena prava prema Zakonu o javnim nabavkama, nakon redovnog upravnog postupka, žalbenog postupka i na osnovu presude nadležnog suda u upravnom sporu, od RMU Đurđevik naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.150.000 KM.

Istražioci SIPA-e će danas izvršiti kriminalističku obradu te će osumnjičeni biti predat u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac će ispitati osumnjičenog te će najvjerovatnije biti stavljen prijedlog za određivanje pritvora.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 15/06/2017 - 11:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top