SIPA uhapsila bivšeg direktora RMU Đurđevik Adnana Šabića

Home

SIPA uhapsila bivšeg direktora RMU Đurđevik Adnana Šabića


Prema nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uhapsili bivšeg direktora i sadašnjeg zaposlenika Rudnika mrkog uglja (RMU) Đurđevik Adnana Šabića.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla izvršeni su pretresi u njegovoj porodičnoj kući u Živinicama, poslovnim prostorijama u RMU Đurđevik i automobilu koji koristi.

Kako je za Klix.ba kazao glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović, uhapšeni Šabić osumnjičen je za zloupotrebe tokom javnih nabavki goriva u 2006. godini. 

Naime, Šabić je pogodovao jednom dobavljaču nafte koji je u žalbenom postupku naplatio višemilionsku štetu. 

"Ovo Tužilaštvo je ranije u saradnji sa MUP-om TK i Agencijom za istragu i zaštitu BiH, provelo obimne provjere te je otvorena istraga protiv Šabića koji je osumnjičen da je kao tadašnji direktor ovog Rudnika povredom Statuta i Zakona o javnim nabavkama počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja u vezi sa zloupotrebama prilikom javnih nabavki za Rudnik, odnosno nabavci veće količine goriva tokom 2006. godine.

Ovaj predmet je, nakon prijema krivične prijave, formiran krajem 2015. godine, te je Tužilaštvo u saradnji sa MUP-om TK obavilo detaljne provjere prijavljenih radnji. Izuzeta je obimna materijalna dokumentacija iz Rudnika, koja je analizirana, te je MUP TK ovom Tužilaštvu dostavio izvještaj o počinjenim krivičnom djelu protiv Šabića u februaru ove godine.

U radu na predmetu su nakon toga uključeni i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH", navedeno je iz Tužilaštva.

Šabić je uhapšen zbog načinjene štete u iznosu 1,9 miliona KM, a tom prilikom je pribavljena imovinska korist u iznosu od 750.000 KM. 

Također je druga firma, koja na ovom tenderu nije dobila ugovor, iako je bila povoljniji ponuđač i na taj način su joj povrijeđena prava prema Zakonu o javnim nabavkama, nakon redovnog upravnog postupka, žalbenog postupka i na osnovu presude nadležnog suda u upravnom sporu, od RMU Đurđevik naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.150.000 KM.

Istražioci SIPA-e će danas izvršiti kriminalističku obradu te će osumnjičeni biti predat u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac će ispitati osumnjičenog te će najvjerovatnije biti stavljen prijedlog za određivanje pritvora.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 15/06/2017 - 11:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top