Širenje virusa: Privatne zabave, kafići i vjerski događaji najveći problem

virus
Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da je u tom bh. entitetu primjetna određena stabilizacija epidemiološke situacije, ali da se tim ne može biti zadovoljno.

 

Zeljković je ukazao da i dalje najveći problem kada je riječ o širenju virusa predstavljaju privatne zabave, ali i kafići i vjerski događaji.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci ponovio da su građani obavezni da se jave nadležnom ljekaru u slučaju pojave nekih od simptoma, te da ostanu kod kuće dok ljekar ne odredi da li je potrebno testiranje ili samo liječenje. Zeljković je naglasio da je glavni cilj da se smanji broj novozaraženih.

"Svako ko ima simptome može biti potencijalno zarazan, te lako prenijeti virus ako je pozitivan. Isto tako, ukoliko roditelj ima dijete sa simptomima, ne treba da dolazi na posao i obrnuto", rekao je Zeljković.

On je pozvao građane da se u narednom periodu posebno pridržavaju epidemioloških mjera, s obzirom da dolazi period hladnijeg vremena i sve će duži biti boravak lica u zatvorenom.

Zeljković je naveo da će se danas održati sastanku sa predstavnicima Ministarstva za visoko obrazovanje, naučnotehnološki razvoj i informaciono društvo Srpske biti definisane preporuke za početak rada visokoškolskih ustanova, kako bi se što sigurnije krenulo u novu akademsku godinu.

"Na kraju septembra ćemo sumirati i situaciju u osnovnim i srednjim školama, te na osnovu toga dati preporuke, kao i određene korekcije ukoliko bude neophodno ili uvođenje dodatnih mjera", rekao je Zeljković.

Epidemiologinja Jelena Đaković Dević istakla je da je nova preporuka za nošenje maski u školama za vrijeme časa nastala na bazi sagledavanja svih faktora koji su procjenjivani u prethodnih mjesec dana, te s obzirom da je zabilježen povećan broj potvrđenih slučajeva kod djece školskog uzrasta, te drugih faktora.

"Vjerujemo da je ovo preporuka koja će nam donijeti rezultate na više polja, jer nošenjem maski u učionicama ćemo značajno uticati i na broj izolacija i karantina u koja se djeca upućuju, jer je nošenje maske važan faktor prilikom procjene epidemiološke situacije", rekla je Devićeva.

Ona je dodala da podaci pokazuju da je u prethodnom periodu smanjen broj pozitivnih lica starije životne dobi, dok je povećan broj mlađih, jer je povećana njihova mobilnost u zajednici.