Širi se brutalan snimak hapšenja: Policajci srušili na pod ženu bez maske

.
Nakon što se internetom počela dijeliti snimak nasilnog hapšenja jedne žene na ulicama Melbournea, australska policija morala je u saopćenju objasniti svoje postupke. Na njoj se vidi kako policajac silovito gura ženu prema zidu držeći ruke na njezinom vratu, a potom ju ruši na pod, prenio je CNN.

 

Policija je u saopćenju navela da su policajci vršili ophodnju u ulici Wellington oko 17 sati kada su ugledali 21-godišnju ženu kako hoda ulicom bez zaštitne maske. Odučili su je uhapsiti nakon što je odbila dati svoje ime, prezime i adresu.

 

Naime, država Victorija uvela je vanredno stanje u nedjelju zbog skoka u lokalnom prijenosu bolesti, a stanovnici Melbournea već neko vrijeme moraju nositi maske prilikom svakog izlaska iz svojih domova. Kazna za nenošenje maske je 120 eura.

Na video snimku incidenta može se čuti kako žena viče "gušiš me", skini mi se" dok policajac drži ruke na njezinu vratu i gura ju uza zid.

 

Može se čuti i glas muškarca koji snima cijeli prizor: "Skidaj se s nje". U jednom trenutku, žena nogom gurne policajku koja se pokušala umiješati.

 

Ubrzo zatim policajac je srušio nesretnu ženu na pod, a ona je cijelo vrijeme ponavljala: "Šta sam učinila, šta sam učinila'.

 

Potom se umiješao dečko te žene objašnjavajući kako je ona izuzeta od nošenja zaštitne maske.

 

Za CNN-ovu podružnicu 7News kasnije je ispričao:

 

"Strašan je način na koji su nas došli zastrašivati. Zbog njih bi se trebali osjećati zaštićeno, zar ne? Ne osjećamo se zaštićeno. Samo traže svađu i žele kazniti ljude i biti nasilnici, to nije zakonito, rekao je.

 

Policija je u saopćenju navela kako žena nije rekla da ima izuzeće od nošenja maske. Napomenuli su u saopćenju da je žena postala fizički agresivna te da je udarila policajku koja je kasnije prevezena u bolnicu na promatranje.

 

"Žena se nastavila opirati hapšenju i morali smo je srušiti na pod, pojasnili su.

 

Policija je potvrdila identitet žene u policijskoj stanici. Terete ju za opiranje hapšenju i napadu na policiju. Puštena je uz jamčevinu i bit će pozvana na sud kada bude zakazano ročište. Nisu je kaznili zbog nenošenja maske jer za to ima opravdanje.

Video pogledajte OVDJE.