Sirijska vojska proglasila primirje na jugu zemlje do četvrtka

Home

Sirijska vojska proglasila primirje na jugu zemlje do četvrtka

Sirijska vojska saopćila je da će prekinuti borbene operacije na jugu zemlje do četvrtka, uključujući i one u pokrajini Quneitra, gdje su izraelske snage napale položaje sirijske vojske u posljednjim danima, navodi se u saopćenju objavljenom na sirijskoj državnoj televiziji.

Vojni generalštab saopćio je da je primirje stupilo na snagu od nedjelje u podne po lokalnom vremenu postignuto u okviru "napora na pomirenju" i drugi je jednostrani prekid vatre u protekle dvije sedmice. 

Portparol Južnog fronta, koalicije pobunjeničkih grupa iz Slobodne sirijske vojske, izrazio je sumnju u to da li će sirijska vojska i njeni saveznici koje podržava Iran zaustaviti napade na linijama fronta u pokrajinama Deraa i Quneitra.

"Slobodna sirijska vojska krajnje je nepovjerljiva prema namjerama režima da poštuje primirje. Ono će biti i poput prethodnog", izjavio je major Issam al Rayes za Reuters.

Vojska je 17. juna proglasila prtimirje koje se samo odbnosilo na borbe u južnom gradu Deraa duž granice s Izraelom.

Posljednjom objavom proširuje se primirje iz Deraae na kompletnu južnu Siriju, uključujući jugopzapadnu pokrajinu Quneitra u blizini granice s Izraelom i pokrajinu Sweida na jugoistoku.

Pobunjenici su pokrenuli ofanzivu u prošloj sedmici na Baath, pokrajinsku prijestonicu sirijskog djela Golanske visoravni, koja je pod kontrolom vladinih snaga. Oni su ostvarili pomake ka južnim i zapadnim obodima grada, ali je vojni kontranapad uglavnom vratio pobunjenike na njihove ranije položaje. 

Izraelska vojska također je napala nekoliko puta sirijske vojne položaje u regiji, u kojoj proiranski Hezbollah ima snažmo prisustvo, navodeći da su to osvetničke akcije zbog zalutale vatre sa sirijskih položaja u tom dijelu regije.

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Pon, 03/07/2017 - 17:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top