Skandal potresa Krajinu

Dok pripadnici MUP USK -a i Tužilaštvo provode istragu u ovome slučaju, pljušte optužbe između direktorice i nastavnika koji tvrdi da je žrtva zavjere

Nastavnik Prve osnovne škole u Velikoj Kladuši  optužen je za slanje eksplicitnih fotografija učenicima ove škole – medijski su to naslovi  koji su ovih dana obišli BiH. Afera o kojoj bruji Krajina, započela je prijavom direktorice Prve osnovne škole nakon saznanja da među učenicima kruže eksplicitne fotografije jednog od nastavnika.  U međuvremenu, dok pripadnici MUP USK -a i Tužilaštvo provode istragu u ovome slučaju, pljušte optužbe između direktorice i nastavnika koji tvrdi da je žrtva zavjere.

O ovom slučaju direktorica Zehida Bihorac saznala je od pedagoga i psihologa, prilikom istrage sasvim drugog slučaja. Po samom saznanjui razgovoru sa učenikom, nastavnikom i svim akterima, i na osnovu sadrzaja učeničkog telefona upoznala je i policiju. 

Nastavnik Muratović, koji je na bolovanju i nedostupan na telefon, portalima u BiH u pisanom aktu,  tvrdi da iza svega stoji menadžment ove škole. U istom tom dopisu navodi da je direktoricu prijavljivao još 2016. godine zbog nabavki. Direktorica Bihorac to negira tvrdeći da nikada nije imala nikakve povratne informacije od Tužilaštva. 

-Mene Tužilaštvo nikada nije pozvalo na bilo kakav razgovor. Ako me pozve ja ću se odazvati, tvrdi Bihorac.

Pedagog u ovoj školi Alma Pilipović kaže da je Ministarstvo iznijelo jako dobar dokumemt postupanja u slučaju nasilja.

-Tragom tog protokla kao pedagog na osnovu prijave jednog od nastavnika da je jedan učenik zlouptorebio putem interneta njegovu privatnost šaljući mu poruke, otkrivena je priča koja ima drugačiju pozadinu i nadam se da će uz pomoć organa biti utvrđeno ko je oštećen, kaže Pilipović.

Policijska stanica je zaprimila prijavu direktorice da se između učenika u školi pojavio jedan broj fotografija eksplicitnog sadržaja jednog od nastavnika škole, tražeći da se ispita ko ih je poslao i ko ih distribuira, jer je ovim  narušen ugled škole i nastavnog osoblja.

Portparol MUP USK Ale Šiljdedić nam je potvrdio da se došlo  do saznanja da je nepoznato lice otvorilo nekoliko lažnih profila na društvenim mrežama, a  nakon toga je uputilo zahtjev prema više nastavnika ove škole. Na jedan od tih zahtjeva je i odgovoreno od strane jednog nastavnika, a nakon toga, jedan dio fotografija, koji je razmjenjivan sa lažnih profila, dostupan je na društvenim mrežama.

U toku su istražne radnje, a o sve je uključeno i Tužilaštvo USK, saznaje RTV USK.