Skoro 80 posto građana RS-a protiv ulaska BiH u NATO

NATO
Čak 79,7 posto građana bh. entiteta Republika Srpska je protiv ulaska BiH u NATO, rezultati su istraživanja javnog mnijenja o evroatlantskim integracijama BiH koje su danas prezenatovali predstavnici Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci.

 

Doktorantica FPN-a Helena Krnetić rekla je da je 51,1 posto ispitanika uvjereno da bi samo pristupanje NATO integracijama dovelo do ugrožavanja opstanka RS-a.

"Kada je riječ o EU, nju građani doživljavaju u političkom i ekonomskom smislu kao stabilniju cjelinu i pri tome je to privlačniji prostor. Čak 48,8 posto ispitanika je dalo podršku za ulazak BiH u evropske integracije", rekla je Krnetić.

Ona je navela da je ispitivanje stavova građana RS-a o ulasku BiH u evropske integracije i NATO obavljeno u tri faze.

"Prva faza je završena u oktobru 2019. godine, druga u februaru, a treća u junu ove godine i u sva tri istraživanja smo dobili prilično ujednačene rezultate, odnosno evidentan je negativan stav građana RS-a prema ulasku u NATO", naglasila je ona.

Profesor na FPN-u Željko Budimir rekao je da se iz istraživanja može zaključiti da su građani RS-a izričito protiv integracije BiH u NATO.

On kaže da građani RS-a smatraju i da su razdvojene integracije u EU i NATO, te je dodao da je to veoma bitno jer dolazi pritisak, naročito spolja, da taj vid integracije spada u jedinstven koncept evroatlantskih integracija.

Budimir je dodao da se u istraživanju vidi da podrška pristupanju EU u sve tri faze istraživanja nije pala ispod 50 posto, dok je pokazan negativan trend kada je riječ o pristupanju BiH NATO-u.