Skup podrške Kurdima u Banjaluci: Ubijeđeni smo da će Sirija biti grobnica islamizma i da će Erdogan tamo biti poražen

Marksistička organizacija Crveni i Kurdi u BiH organizovali su danas na Trgu Krajine u Banjaluci skup podrške Kurdima u sirijskom Afrinu i njihovom otporu tuskim snagama koje su ih napale.

Filip Šaćirović iz Marksističe organizacije Crveni iz Srbije rekao je da ovakav skup po prvi put organizuju u Banjaluci kako bi izrazili solidarnost sa otporom ljudi u sirijskom Kurdistanu ili Rožavi, samoproglašenom autonomnom regionu u Siriji, te dali podršku njihovoj socijalističkoj revoluciji i otporu “turskoj agresiji”.

“Često se govori o kurdskom otporu i kurdskoj državi, jer većinu boraca čine Kurdi, međutim riječ je o revolucionalnom socijalističkom pokretu, koji se, između ostalog, zalaže za jednaka prava muškaraca i žena, ukidanje patrijahalnih islamističkih normi i privatne svojine, te za bratstvo i jedinstvo svih naroda i vjera bez obzira da li je riječ o muslimanima, jezidima, pravoslavcima, Kurdima, Turkmenima, Arapima ili Asircima”, rekao je Šaćirović.

On je ocijenio da je podrška u Banjaluci bila dosta dobra i da su građani sa simpatijama posmatrali ovaj skup.

“Neki su možda govorili da previše utopistički mislimo da će oni uspjeti da se odupru /turskom predsjedniku Recepu Tayyipu/ Erdoganu, ali mi smo ubjeđeni da će Erdogan u Siriji biti poražen i da će Sirija biti grobnica islamizma”, rekao je Šaćirović.

On kaže da je Marksistička organizacija Crveni jugoslovenska i da trenutno ima ogranke u BiH, Srbiji i Makedoniji.

Mustafa Baku, Kurd iz Rožave koji boravi u Sarajevu, rekao je da je sa prijateljima i drugovima iz ovog bh. entiteta prisustvovao skupu u Banjaluci.

“Održali smo skup solidarnosti za naš narod koji se bori protiv turske agresije nad Kurdima”, rekao je Baku.

Skupu na Trgu Krajine prisustvovalo je oko dvadesetak simpatizera Marksističke organizacije Crveni.