fbpx Skupština USK: Zastupnici traže da se ispita afera s Nikolinom Balaban

Skupština USK: Zastupnici traže da se ispita afera s Nikolinom Balaban

Home

Skupština USK: Zastupnici traže da se ispita afera s Nikolinom Balaban


Jučer je zasjedala Skupština USK. Iako se očekivala rekonstrukcija Vlade, do toga nije došlo.

Zasupnici nisu podržali Prijedlog odluke o imenovanju upravnog odbora Univerziteta  u Bihaću, koji se našao na dnevnom redu. Zbog određenih manjkavosti, sa dnevnog reda povučen je Prijedlog zakona o studentskom stanadardu, te će se o njemu zastupnici očitovati na nekoj od narednih sjednica. Usvojen je Prijedlog zakona o turizmu, koji, kako su istakli zastupnici, potreban USK.

Početak sjednice sa zakašnjenjem od više od sat vremena nagovještavao je moguću rekonstrukciju Vlade Kantona, o kojoj se  u nekim medijima, ali i javnosti, govorilo nakon usvajanja budžeta za ovu godinu. Špekulacije oko novog ustroja izvršne vlasti, barem za sada, prekinuo je premijer Rošić, konstatacijom da mediji u posljednje vrijeme prije sjednice Skupštine neutemeljeno najavljuju navodne promjene u sastavu Vlade.

Prijedlog odluke o imenovanju Upravnog odbora Univerziteta na sjednici nije podržan. Tako će ova visokoškolska ustanova, kao i nekoliko puta do sada, raditi bez ovog upravljačkog tijela. Kroz raspravu na sjednici, a prije toga i Komisiji za imenovanja, moglo se zaključiti da zastupnici žele kvalitetniji sastav upravnog odbora Univerziteta.

Prijedlog zakona o studentskom standardu povučen je sa dnevnog reda. Na ovaj dokument koji treba  urediti studentsku problematiku, mišljenje nisu dali Ministarstvo finansija, ali ni Univerzitet. Uz to, zakon nema niti izjavu o fiskalnoj odgovornosti, te će se o njemu raspravljati na nekoj od narednih sjednica.  S druge  strane, Prijedlog Zakona o turizmu USK,  jednoglasno je podržan.

U nastavku sjednice usvojen je Prijedlog zakona o pravobranilaštvu, a tretiran je i Nacrt zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, te još nekoliko prijedloga odluka, planova i izvještaja. Sa sjednice valja istaći još kako će dojučerašnji član kluba SDP-a u Skupštini, Amir Murić, od  danas djelovati kao nezavisni zastupnik.

Kadirić traži da se ispita afera s Nikolinom Balaban 

Nijaz Kadirić (SBB) zatražio je odgovor o slučaju patologinje dr. Nikoline Balaban, koja je donedavno radila u KB "Dr.Irfan Ljubijankić", a prije nekoliko dana je uhapšena u istrazi koja se vodi protiv nje zbog većeg broja fatalnih patohistoloških nalaza koji su u svom epilogu doveli do odstranjivanja potpuno zdravih organa kod pacijenata, ili do stvaranja lažne, odnosno pogrešne slike određenih bolesti. Kadirić je zatražio od Ministarstva zdravstva USK da ispita ovu aferu.

Usvojen Zakon o turizmu USK

Ovim zakonom se uređuju usluge u lovno-ribolovnom, vjerskom, zdravstvenom, kongresnom, planinskom turizmu, turizmu na divljim vodama, kulturnom i drugim oblicima turizma.

Novitet predstavlja mogućnost formiranja općinskih turističkih zajednica  koje će se finansirati prikupljenim sredstvima boravišne takse, kao i budžetskim sredstvima.

Obzirom na postojeće prirodne resurse, usvajanjem ovog zakona stvorene su pretpostavke za ozbiljniji iskorak u razvoju turizma na području našeg kantona.

Kadirić traži da Vlada USK-a izvrši svoje obaveze u projektu UNDP-a vrijednog 3,5 miliona KM

Projekat utopljavanja Kantonalne bolnice koju implementira UNDP i Vlada USK-a vrijedan 3,5 milona KM još je na čekanju jer Vlada USK-a nije uplatila drugu tranšu od 500 000 KM svog učešća u ovom projektu. 

Inače u sklopu ovog projekta Kantonalna bolnica će dobiti novi sistem centralnog grijanja na biomasu i utopljavanje zgrada termoizalocionim materijalima. Projekat je od vitalnog značaja za ovu Kantonalnu zdravstvenu ustanovu. U ukupnom projektu 2,5 miliona KM je donatorskih sredstava.

Zatupnik Nijaz Kadirić (SBB) upozorio je da je rok za uplatu istekao još u septembru 2016 godine i da postoji bojazan da će se UNDP povući iz projekta ako se u što kraćem roku ne izvrši uplata. ''Neodgovornost Vlade i Premijera u ovom projektu može upropastiti cijeli projekat. Pouzdano znam da čelnici UNDP-a ozbiljno razmišljaju da napuste projekat u cijelosti'', rekao nam je kantonalni zastupnik  Nijaz Kadirić.

 

(Izvor: RTVUSK / Avaz / SanaInfo / InMedia )

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 11/04/2017 - 12:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top