Slovenija: Hrvatska za sada neće biti na crvenoj listi

karta
Slovenija za sada neće staviti Hrvatsku na crvenu listu država za koje je obavezna karantena, izjavio je slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar.

 

Zasad nema “nikakve inicijative da se Hrvatsku proglasi crvenom zonom”, rekao je Tomaž Gantar na konferenciji za novinare.

Odluke o uvrštenju država na crvenu listu ne donose se tako brzo i epidemiolozi koji prate stanje u susjednim državama žele da se takve odluke donose usuglašeno i da se reagira zajednički, dodao je.

Po njegovim riječima, za Hrvatsku je dobro što je donijela nove mjere za obuzdavanje širenja koronavirusa i zaoštrila režim ulaska iz Srbije, BiH i Crne Gore, triju zemalja koje su na slovenskoj crvenoj listi.

Prema podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje, Slovenija u zadnjih 14 dana ima 12 novih zaraza na sto hiljadu stanovnika, a Hrvatska dvostruko više, pa su po važećim kriterijima obje države u “žutoj” epidemiološkoj međuzoni.

No, Gantar je podsjetio da se za određivanje sigurnosti destinacija, uz broj zaraženih, u zadnja dva tjedna koriste dodatna mjerila, na primjer blizina države, odnosno radi li se o susjednoj zemlji s velikom međusobnom frekvencijom putnika ili geografski udaljenoj državi iz koje je rizik uvoza virusa daleko manji.

Također se uzima u obzir broj testiranih u odnosu na broj stanovnika i usporedba epidemiološke situacije sa Slovenijom.