Slovenija popušta mjere- je li vrijeme da konačno ukine i obavezu testiranja i karanten za putnike iz BiH?

slo
U većini Slovenije je epidemiološka situacija poboljšana i zato se, uz određene uslove, skijališta ponovo puštaju u funkciju, a iduće sedmice opet počinje nastava u nižim razredima osnovnih škola, te se otvaraju i tržnice, frizerski saloni i mehaničarski servisi, objavila je ovo u srijedu naveče slovenska vlada. U devet od 12 regija, od subote će skijališta ponovno raditi, a skijati mogu samo oni s negativnim testom na koronavirus, izjavio je nakon sjednice premijer Janez Janša. A i za tri preostale regije, bi se ubrzo ponovo trebala razmotriti situacija i započeti popuštanje mjera kao i u ostalim regijama

 

Od idućeg utorka u 9 regija se otvaraju vrtići i nastava za učenike prvih tri razreda osnovne škole, ali uz sve mjere i negativan test na koronavirus za odgajatelje i učitelje koji će se obavezno testirati dan prije. Kako su najavili, počeće raditi tržnice, kiosci, servisi za čišćenje, frizerske usluge, a biće otvorene i trgovine s opremom za djecu. Ono što je posebno izazvalo pažnju je odluka o uslovima za ulazak u Sloveniju.

Za putnike iz zemalja EU i Schengena, odlučeno je da oni mogu ući bez određivanja obvezne karantene ili negativnog testa na koronavirus, pod uslovom da taj boravak ne traje duže od 12 sati. I ova se procedura odnosi na sljedeće osobe: one koji u Sloveniji imaju nekretninu ili zemljište, one koji ulaze zbog skrbi o članovima porodice ili imovini, zbog kontakta s djetetom i nekim drugim izuzetnim slučajevima, koje dodatno mogu pojasniti nadležne institucije.

Ni ovaj put Vlada Slovenije, iako se očekivalo, nije razmotrila niti skinula obavezu testiranja i karantena za putnike iz BiH, iako je poznato da naša zemlja ima daleko manje zaraženih i puno bolje brojke i od Slovenije i mnogih drugih država Evropske unije.

Zato pozivamo nadležne institucije iz BiH, Predsjedništvo i Vijeće ministara da se obrate i na ove stvari ponovo ukažu vlastima u Sloveniji i tako pomognu velikom broju ljudi, porijeklom iz BiH, koji danas rade i žive u Republici Sloveniji. Takav zahtjev i zalaganje bi bilo moralno, ispravno i dostojanstveno i vlasti u R Sloveniji bi ga morale prihvatiti.

Hoće li se to zaista i desiti, ubrzo ćemo saznati.