Home

Slovenski dvorac Podčetrtek prodaje se za 370.000 eura

13 Jul

Slovenski dvorac Podčetrtek prodaje se za 370.000 eura

Zainteresirani za kupnju nekretnina u Sloveniji imaju lijepu priliku kupiti 900 godina stari dvorac za bagatelnu cijenu od 370.000 eura, što zvuči kao dobra šala iako je ponuda sasvim ozbiljna, makar joj lokalne vlasti nisu naklonjene.

Zapravo i nije riječ o dvorcu nego sistemu utvrđenih kula površine 2.626 kvadratnih metara, smještenih iznad mjesta Podčetrtek, uz samu staru granicu s Hrvatskom, pa bi drevna gradina možda mogla biti zanimljiiva i hrvatskim investitorima.

“Grad Podčetrtek” nekoć je bio u posjedu plemićke porodice Attems. U pisanim se izvorima prvi put spominje 1261. godine iako se vjeruje da je sagrađen stotinjak godina ranije, navode većinski vlasnici u ponudi za prodaju dvorca koju su istakli preko jedne agencije za prodaju nekretnina.

Attemsi su 1945. godine razvlašteni, a objektu respektabilne starosti, koji nije održavan i prijeti mu urušavanje, veću pozornost ne posvećuju ni sadašnji vlasnici koji žive Sloveniji, SAD-u i Srbiji, pa ga se žele pragmatično riješiti iako su svjesni njegova historijskog značaja.

“Naša je općina vlasnica 20-postotnog strateškog udjela, a kupca tražimo već dvadeset godina, što nam do sada nije uspjelo”, kazao je za Slovensku televiziju načelnik Podčetrtka Peter Misja.

Općina je svoj udio stekla kad je na dvorcu, koji je teško nastradao tokom burne prošlosti, popravila krov, ali se računa da bi u cjelovitu obnovu i restauraciju dvorca trebalo investirati dvadesetak miliona eura. Zato je načelnik skeptičan da će i u novom pokušaju dvorac biti prodan, iako je i u turizmu sve izraženiji trend privlačenja gostiju zainteresiranih za kulturne i historijske sadržaje.

Podčetrtek je zadnji put temeljito obnovljen 1874., a djelomično i nakon jakog potresa u Sloveniji 1974. godine, ali od onda je prilično zapušten pa je i sam pristup njegovim zdanjima u sadašnjem trenutku opasan za izletnike koji ga žele pogledati, upozoravaju lokalne vlasti.

Općina je zato protiv prodaje dvorca, koju su preko nekretninskog agenta objavili većinski vlasnici koji žive u inostranstvu, i nada se da će ga obnoviti preko evropskih fondova i uz pomoć države, kako bi postao pravi turistički dragulj.

U tom slučaju, u dvorac bi se vratili i neki antikviteti i vrijedni dokumenti koji se sada nalaze širom Slovenije u muzejima i kod privatnih kolekcionara, nadaju se u općini Podčetrtek.

 

(Izvor:Fena)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top