Službenici Policijske stanice Velika Kladuša bilježe dva krivična djela - Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražio je 41 pacijent

.
Jesen je stigla u noći između 22. i 23. septembra. Preciznije, jutros u 3.03 sati po srednjoevropskom vremenu i trajat će do 21. decembra, do 22.48h.

 

Na sjevernu Zemljinu poluloptu jesen dolazi 266. dana 2022. godine u 38. nedjelji. U istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polulopti počet će proljeće. Jesen će trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, a to je šest minuta više nego prošle godine.

Jesen 2022. u poređenju s istim periodom prošle godine trebala bi biti slična ili malo toplija, navodi se u sezonskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bosne i Hercegovine.

“I pored toga što se tokom jeseni očekuju veće srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih. Mraz je izvjestan u centralnim područjima zemlje”, navode iz FHMZ-a. Navodi se da se do 30. novembra očekuje viša srednja temperatura zraka u poređenju s prosječnom temperaturom za period od 1981. do 2010. godine.

– Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

od 09:00 do 10:00h trafopodručje Duranovići,
od 09:00 do 15:00h trafopodručja: Podzvizd 1, 2 i 3, Rajnovac 1, 2 i 4, Bečići, Ramići, Kosa i Orčeva Luka.
Na ostalom području, elektronapajanje je uredno.

– Saniran je jučerašnji kvar na vodovodnoj mreži u Vrnograču. Na ostalom području vodosnabdijevanje je, također, stabilno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša bilježe dva krivična djela. Javni red i mir nije narušavan. Saobraćaj se, također, odvijao bez zastoja.

– Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala intervencija u protekla 24h.

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražio je 41 pacijent. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Aida Dedić i Samra Alibegić.

– JP “Veterinarska stanica“ d.o.o. Velika Kladuša danas će održati cijepljenje pasa i mačaka protiv bjesnoće za 2022. godinu po sljedećem rasporedu:

8:00h – Marjanovac kod škole

9:00h – Mala Kladuša kod Doma

10:00h – Grahovo, kod škole

10.30h – Polje – Trn, kod Žalića mosta

11:00h – Polje, kod žute džamije

12:00h – Nepeke, kod Asima Karajića.

Za dodatne informacije kontaktirajte Veterinarsku stanicu na brojeve telefona 037/ 772 – 151 i 061 – 197 – 231.

Stanje na putevima u BiH:

-Zbog aktuelnih radova iz BIHAMK –a izdvajaju magistralne puteve: Bihać-Bosanski Petrovac (dionicu Ripač-Dubovsko), Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar), kao i autoput A-1 Zenica sjever-Zenica jug (u oba smjera, vijadukt Klopačke stijene),

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

– Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C.

– Biometeorološke prilike biće povoljnije u odnosu na protekli period. Nakon prohladnog jutra u Bosni, kada je poželjno biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom, postepeno će se razvedravati. Sa porastom temperature zraka, tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. U Hercegovini toplije i ugodnije tokom cijelog dana. Sa poslijepodnevnim satima i dodatnom stabilizacijom, opća slika bi u cijeloj zemlji trebala biti ljepša.