Smiraj za nevine prijedorske žrtve: Među 23 ubijenih i 18-godišnji Ifet Vojniković

Home

Smiraj za nevine prijedorske žrtve: Među 23 ubijenih i 18-godišnji Ifet Vojniković


Danas će se nad Prijedorom ponovo nadviti bol. Dženaza i ispraćaj posmrtnih ostataka Prijedorčana ubijenih u agresiji na BiH bit će održani na stadionu “Poljana” (Berek) u prijedorskom naselju Raškovac s početkom u 9:00 sati.

Svoj smiraj naći će 23 žrtve genocida koji je započeo u Prijedoru 1992. da bi bio završen u Srebrenici jula 1995. godine.

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana u Prijedoru je osamnaestogodišnji Ifet (Fahrudin) Vojniković. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u junu prošle godine u masovnoj grobnici Hozića Kamen na području Bosanskog Novog.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Šerif (Hasan) Hegić., rođen 1920. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Jakarina Kosa 2001. godine.

Među žrtvama je i jedna starica, Džehva (Hase) Hadžić, rođena 1925. godine. Posmrtni ostaci prijedorskih žrtava bit će ukopani na šehidskim mezarjima Kamičani, Rizvanovići, Rakovčani, Bišćani, Zecovi, Čarakovi i šehidsko mezarje Skela u Prijedoru.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je ranije za AA da su posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti koji će biti ukopani na ovoj dženazi ekshumirani iz masovnih grobnica Jakrina Kosa, iz koje je ekshumirano 373 žrtve, Koričanske Stijene iz koje je ekshumirano 90 žrtava, kao i masovne grobnice jama Hrastova Glavica na području Sanskog Mosta iz koje su ekshumirane 124 žrtve.

Riječ je o logorašima Omarske, masovne grobnice Redak-Ljubija iz koje je ekshumirano 69 žrtava, grobnice Zecovi i Trnopolje- Redžići i posljednje otkrivene masovne grobnice Hozića Kamen na području Bosanskog Novog iz koje je ekshumirano 11 žrtava i na lokalitetima Mračkovac, Trnopolje i gradsko groblje Pašinac u Prijedoru.

Do sada je pronađeno 2.325 prijedorskih žrtava. Posmrtni ostaci su pronađeni na više od 450 različitih lokaliteta, od toga 98 masovnih grobnica.

U hali Šejkovači kod Sanskog Mosta se trenutno nalaze 323 posmrtna ostatka, koji su ekshumirani u ranijem periodu iz pojedinačnih i masovnih grobnica, a većina posmrtnih ostataka je nekompletna.

U Prijedoru se još uvijek traga za 777 žrtava, koje se vode kao nestali.

 

(Izvor: INS.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 20/07/2017 - 08:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top