Snažan potres pogodio sjeverni Tihi ocean

Home

Snažan potres pogodio sjeverni Tihi ocean


Snažan potres magnitude 7,8 pogodio je sjeverni Tihi ocean između aljaških Aleutskih otoka i ruskog poluotoka Kamčatke, izvijestio je američki Geološki institut.

Potres se dogodio oko 200 kilometara od mjesta Nikoljskoe na Beringovu otoku istočno od Kamčatke, a epicentar je bio zapadno od Attua, najzapadnijeg i najvećeg otoka u skupini Aleutskih otoka.

Potres je bio na vrlo plitkom području, samo 10 kilometara ispod morskog dna, što bi pojačalo njegov učinak, ali je srećom bio daleko od bilo kojeg kopna.
 

Opasni tsunamijiAmerički centar za upozoravanje na tsunamije na Tihom oceanu izvijestio je da "opasni tsunami valovi mogu udariti u obale unutar 300 kilometara od epicentra potresa", no valovi tsunamija vjerojatno ne mogu stići do istočne obale Kamčatke, koja je na udaljenosti od oko 500 kilometara od epicentra.

Potres je u početku zabilježen s magnitudom od 7,7, nakon toga mu je snaga smanjena do 7,4, te je na kraju procijenjen na magnitudu od 7,8, što je snažan potres koji obično izaziva veliku štetu ako pogodi zemlju ili blizu nje.

Nakon glavnog potresa uslijedio je nekoliko manjih, uključujući i nekoliko iznad magnitude 5,0.

 

(Izvor: Index.hr)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 18/07/2017 - 07:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top