Snijeg i jutros pravi probleme vozačima: Posebnu pažnju obratite u planinskim predjelima

snijeg
Dodatne poteškoće vozačima u pojedinim dijelovima BiH pričinjava jak vjetar, koji formira snježne nanose.

 

Prema prikupljenim podacima, na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se usporeno, uz slabiju frekvenciju vozila. Skreće se pažnja na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm.

Na području Donje Jablanice (magistralni put M-17), zbog intezivnog snijega, na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na svim ostalim planinskim prevojima za ovu kategorija vozila obavezno je korištenje lanaca.

 

Jak vjetar 

Dodatne poteškoće vozačima na putu Ripač-Bosanski Petrovac-Drvar, kao i na putevima na području Livna, Kupresa, Tomislavgrada i Glamoča pričinjava jak vjetar, koji formira snježne nanose.

I u nižim područjima Bosne ima snijega ili poledice na kolovozu, pa se apeluje na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

I iz Auto-moto saveza RS navode da se saobraćaj odvija  usporeno i otežano posebno u višim predjelima i preko planinskih prevoja gdje ima ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu. 

 

Moguća poledica

Izdvajaju putne pravce: Mrkonjić Grad-Miliništa, Tisovac-Skender Vakuf-Ugar, Šipovo-Novo Selo, Kola-Stričići-Čađavica, Sarajevo-Rogatica preko Romanije, Trnovo-Foča preko prevoja Rogoj, Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled i Foča-Gacko preko prevoja Čemerno. Zbog sniježnih smetova u prekidu je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Ulog-Klanci preko prevoja Morine.

U nižim predjelima, ceste su pretežno mokre i klizave. A zbog niskih jutranjih temperatura upozoravaju i na poledicu. Vozačima skreću pažnju i na povećanu opasnost od odrona na dionicama u usjecima.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.