Snimka pokolja u džamijama širi se internetom: Policija je pokušava ukloniti

"Krenimo s ovim tulumom", uvodne su riječi uznemirujuće videosnimke koja je danas kružila internetom, prikazujući prvu od dvije pucnjave u džamijama u novozelandskom Christchurchu u kojima je poginulo najmanje 49 ljudi.

Novozelandska policija objavila je kako radi na tome da se snimka ukloni i poziva ljude da je ne dijele po društvenim mrežama. Facebook je objavio kako je odmah uklonio Facebook i Instagram profile napadača i videosnimku nakon upozorenja policije.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern ponovila je poziv policije, istaknuvši kako građani ne smiju dijeliti i davati prostor "tom činu nasilja i poruci koja iza njega stoji".

Snimka traje gotovo 17 minuta

Snimka dugačka gotovo 17 minuta prikazuje napadača u maskirnoj i crnoj odjeći koji se vozi do džamije Al Noor u Christchurchu.

Pritom se čuju četničke pjesme, a na suvozačkom sjedalu se vidi nekoliko komada oružja. Na puškama su natpisi, a jedan od njih je "Ebba Akerlund", ime 11-godišnjakinje koja je 2017. ubijena u terorističkom napadu u Švedskoj.

Nakon ulaska u džamiju muškarac puca na najmanje dvadesetak ljudi u zgradi, kao i dvoje na ulici. Snimka nalikuje igricama, tzv. "pucačinama".

Napadač se potom vraća u automobil po još oružja i zatim ponovno ulazi u džamiju. Snimka završava brzim bijegom automobilom s mjesta zločina i pucanjem kroz prozor, prenosi Index.hr.

Širenje ovakvih snimaka na internetu opasno je jer može potaknuti imitatore, tvrdi Alexander Gillespie, profesor međunarodnog prava na novozelandskom sveučilištu Waikato.