Mlada IT kompanija META5 iz Cazina ugostila 20 srednjoškolaca

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima.

Svi uče i svi dobivaju. Srednjoškolci dobiju priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti osam sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje, škole omogućuju učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva.

Ovaj važan dan u Cazinu, između ostalih, obilježila je i kompanija META5 iz IT sektora, koje vode mladi Cazinjani Faris Seferagić i Anes Mehagić.

Image

- "Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) već duži niz godina vodi projekat Socijalni dan, koji ima za cilj da učenici na jedan dan svoje školske klupe zamijene radnim mjestom. Kao i inače, odmah smo se odazvali pozivu i zajedno sa partnerskom kompanijom Two Dots Digital priredili svojevrsni seminar", ističu iz META5.

Unatoč tome što je dosadašnja praksa lokalnih kompanija bila da prime 1 - 2 srednjoškolca, META5 se ove godine odlučila na veoma zanimljiv potez - primili su dvadeset učenika te kreirali seminar.

Tokom samog seminara srednjoškolci su imali priliku da se okuse i u praktičnom radu.

Image

- "Smatramo ovaj dan izuzetno uspješnim jer smo uspjeli učenicima prenijeti naša iskustva i dio ambicije koja nas je sve vrijeme vodila ovim putem. Upoznali smo ih sa tržištem, stanjem u obrazovanju te ih uputili na korake koje moraju poduzeti da bi bili uspješni IT stručnjaci", rekli su iz ove mlade, a uspješne IT kompanije.

Srednjoškolci koji su učestvovali su više nego zadovoljni organizacijom, ali i samom tematikom seminara. Osim što su saznali šta je potrebno da bi bili uspješni u IT sektoru, otvoreno i slobodno su razgovarali o stanju obrazovnog sistema te svom položaju u društvu.

- "Socijalni dan, u kojem srednjoškolci diljem BiH svoje školske klupe zamjenjuju radnim mjestima, imala sam priliku obilježiti na malo drugačiji način. Sudjelovanjem na seminaru kojeg su vodili mladi uspješni ljudi iz mog okruženja, ja sam zapravo dobila priliku da naučim puno važnije stvari od onih koje se uče u školi. Kroz razgovor smo iznosili probleme prvenstveno o stanju našeg obrazovnog sistema i položaja nas srednjoškolaca u društvu. Imali smo priliku slobodno iznijeti svoje mišljenje i dobiti savjete kako pokušati riješiti te probleme", za naš portal izjavila je Erna Pajić, učenica JU "Gimnazija" Cazin.

Image

Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe financiranja omladinskih projekata širom BiH. Ove godine Socijalni Dan se radio u više od 40 lokalnih zajednica, a ukupno 1564 srednjoškolaca je imalo priliku da radi za svoju dobrobit. I u Cazinu je Socijalni Dan odrađen uspješno, budući da su cazinski srednjoškolci radili na 17 različitih mjesta (preduzeća), ukupno njih 52.

"Zajedno smo zaključili da je odlazak iz BiH zadnja opcija te da ima puno prilika i prostora da se naprave ozbiljni pomaci. U određenom broju njih vidjeli smo iskre poduzetništva te se iskreno nadamo da će nam se uskoro pridružiti u kreiranju mlade poduzetničke klime na našim prostorima", za kraj razgovora naglasili su organizatori kreativnog seminara. 

Image