fbpx Šokantno: U glavnoj kuhinji KCUS-a otkrivene fekalne bakterije!

Šokantno: U glavnoj kuhinji KCUS-a otkrivene fekalne bakterije!

Home

Šokantno: U glavnoj kuhinji KCUS-a otkrivene fekalne bakterije!


U centralnoj kuhinji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pronađene su fekalne bakterije, saznaje „Dnevni avaz“!

Prema saznanjima našeg lista, s ovom informacijom na sjednici održanoj 14. marta upoznata je i Komisija za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija u KCUS-u, što je vidljivo i iz zapisnika s te sjednice, koji je u posjedu „Avaza“.

 

Nehigijenski uvjeti

- Doc. dr. Amela Dedeić-Ljubović (šefica Klinike za mikrobiologiju, op. a.) ukratko je prezentirala epidemiološku situaciju u Centralnoj kuhinji KCUS-a i istakla da je naša interna kontrola dokazala u pojedinim uzorcima prisustvo bakterije indikatora fekalnog zagađenja. Ovo ukazuje na potrebu praćenja higijene u bolničkoj kuhinji u narednom periodu do poboljšanja situacije - navedeno je u zapisniku.

Šokantno je da u zapisniku apsolutno nema podatka o tome je li ovaj problem detaljnije aktueliziran na sjednici Komisije, kao ni koje će mjere biti provedene da se bakterije iz prostora gdje se priprema hrana za ionako oboljele pacijente iskorijene i da se njihovo zdravlje ne dovodi dodatno u pitanje.

Skandalozna je i opaska da pronalazak bakterija „ukazuje na potrebu praćenja higijene u bolničkoj kuhinji“, što implicira na to da se trenutno u Centralnoj bolnici ne kontroliraju i ne prate higijenski uvjeti!

Iz zapisnika je vidljivo da je Komisija još prije 17 dana donijela zaključke da njeni članovi u obilazak organizacionih jedinica (OJ), odnosno klinika u KCUS-u, radi provjere kvaliteta i poštivanja naloga i Strategije za kontrole bolničkih infekcija na klinikama krenu tek od početka aprila te da kontrolu okončaju početkom maja.

 

Zakon šutnje

Nejasno je zbog čega se, naročito nakon što su fekalne bakterije otkrivene u „pojedinim uzorcima“ najvjerovatnije hrane koju jedu pacijenti, nije krenulo u promptnu akciju i kontrolu svih klinika, jer s pravom se onda nameće pitanje, ako su fekalne bakterije otkrivene u kuhinji, kakvo li je tek stanje na drugim klinikama.

Uprkos tome što su sve ovo pitanja od javnog interesa i na koje građani iz cijele BiH, koji zasigurno plaćaju najskuplje zdravstvene usluge u Evropi, zaslužuju odgovore, po običaju, za njih su uskraćeni. Naime, uputili smo pismeni upit KCUS-u vezi s otkrićem fekalnih bakterija u kuhinji, ali odgovor nismo dobili.

Zasigurno je da Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, koja u ovoj instituciji provodi  strahovladu, smatra da će u situaciji u kojoj niko ne smije pisnuti bez njenog odobrenja i uz njen „zakon šutnje“, koji sve više podsjeća na mafijašku omertu, pokušava guranjem problema pod tepih zataškati  sve skandale koji proizlaze iz njene nesposobnosti i lošeg vođenja najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Sramotno je da zbog želje Sebije Izetbegović da se lažno predstavi kao uspješna menadžerica KCUS-a, tako što prikriva realnu situaciju, i dalje najviše ispaštaju pacijenti, a niko zbog toga ne odgovara i ne snosi nikakve sankcije.

 

Moguća epidemija

Poznato je da učestalost i tipovi intrahospitalnih ili bolničkih infekcija ovise uveliko i o bolničkoj higijeni. U slučaju KCUS-a, kao što smo naveli, potvrđeno je da su nađene fekalne bakterije u kuhinji, pa je stoga moguća prava epidemija u ovoj bolnici, jer se svi pacijenti hrane iz iste kuhinje.

 

Hukić: Znak da higijena nije uredu

Pojašnjenje o tome šta općenito znači „indikator fekalnog zagađenja“ zatražili smo od prof. dr. Mirsade Hukić, specijaliste mikrobiologije i članice Evropske akademije nauka te bivše šefice Instituta za mikrobiologiju KCUS-a.

- Indikator fekalnog zagađenja znači utvrđivanje prisustva bakterije ešerihija koli i drugih bakterija porijeklom iz stolice. Ako postoje indikatori fekalnog zagađenja, onda je to znak da higijena nije uredu - kaže dr. Hukić, koja zbog nedovoljno informacija iz samog nalaza do kojeg smo došli nije mogla ukazati o kojem se stepenu alarmantnosti radi u ovom slučaju.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavio: Sat, 01/04/2017 - 18:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top