Sokolović: BiH godišnje gubi 300 miliona KM

Stalno se ističe problem nedostatka novca, a on nam, evo, leti iznad glave, a mi ne znamo, nećemo ili imamo neke druge kočnice da ga pokupimo – izjavio je Salko Sokolović, poslanik u PD PS BiH i član Predsjedništva Nezavisnog bloka.

Sokolović je na današnjoj 60. Redovnoj sjednici Parlamenta BiH uputio pitanje ministru saobraćaja i komunikacija BiH, Ismiru Juski, da li je Akcioni plan preuzimanja i uspostavljanja kontrole vazdušnog saobraćaja u BiH izrađen, te da li su potpisani međunarodni sporazumi za preuzimanje gornjeg dijela vazdušnog saobraćaja u BiH.

- Vijeće ministara je na 34. sjednici održanoj u aprilu 2015. godine razmatralo i usvojilo informaciju Ministarstva o provođenju “Strategije razvoja sistema upravljanja vazdušnim prostorom BiH”, a tom prilikom je donesen zaključak da se formira novi Projektni odbor za realizaciju Faze II Projekta upravljanja vazdušnim prostorom BiH. Na istoj sjednici, zaključeno je da novoimenovani Projektni odbor u roku 30 dana Vijeću ministara dostavi prijedlog akcionog plana na razmatranje i usvajanje – obrazložio je Sokolović u svom poslaničkom pitanju.

Zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija BiH, Saša Dalipagić, istakao je da su se stekli uvjeti za prelazak na Fazu II Projekta upravljanja vazdušnim prostorom, te da se očekuje reakcija nadležnih institucija Ministarstva finansija i trezora BiH, kako bi prijedlog bio proslijeđen Vijeću ministara BiH na usvajanje na nekoj od narednih sjednica.

Takođe, Dalipagić je istakao da je prijedlog Sporazuma o delegiranju odgovornosti o pružanju usluga u zračnom prometu sa Srbijom, Crnom Gorom  i Hrvatskom u junu prošle godine dostavljen na razmatranje Vijeću ministara, koje je tražilo dodatne informacije, te da je Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH urgiralo da se ovaj dorađeni prijedlog ubrzo nađe na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara.

- Iz odgovora gospodina Dalipagića je očigledno da se nešto rade, ali sa ogromnim zakašnjenjem od čak tri godine. Ovo je veoma važno pitanje, jer je u pitanju preko 300 miliona KM koje država BiH gubi godišnje. Pomnožite to sa periodom od tri godine koliko kasnimo sa izradom ovog plana i vidjećete da prosipamo ogroman novac, koji nam je stalno potreban. Apelujem na nadležne organe vlasti da se ubrza procedura kada je u pitanju donošenje odluka o kontroli vazdušnog saobraćaja, jer na taj način pokazujemo građanima da vodimo računa o njima. Stalno spominjemo nedostatak novca, pa onda udarimo po građanima, podižemo akcize, pravimo druge vratolomije. Uzimamo od građana, umjesto da im pomognemo – rekao je Sokolović.

 

(Press služna NB)