Španija: Zaplijenjena tona marihuane, uhapšeno 18 osoba

Internacionalna narkobanda pala je u akcijama privođenja širom Španije, a među 18 uhapšenih su i dvojica srbijanskih državljana, bivših pripadnika svjetski poznate grupe pljačkaša “Pink Panter”.

Evropska policija Europol obavijestila je u utorak javnost da je nakon višemjesečne istrage španske i njemačke policije uhapšeno 18 osoba zbog trgovine narkoticima.

Kako je saopćeno, grupa je bila internacionalna i u njoj su se nalazili državljani Hrvatske, Njemačke, Španije, Albanije, Sirije, Turske i Srbije. Europol je saopćio da je ovih 18 uhapšenih dio grupe zajedno sa još osam osoba koje su uhapšene i optužene ranije.

Kada je riječ o Srbijancima uhapšenim u “Karambolasu”, prema nezvaničnim saznanjima, riječ je o dvojici bivših pripadnika pljačkaške grupe “Pink Panter”.

Ovi bivši razbojnici svjetskog glasa u Španiji su se godinama krili pod lažnim imenima, s lažnim papirima. Kako su se i kada sa pljački preorijentirali na trgovinu marihuanom – nije poznato. Ono što je poznato jeste da su bili među predvodnicima grupe.

U raciji koja je sprovedena u okviru akcije kodnog imena “Karambolas“, pronađena je skoro tona marihuane uzgajane na pet plantaža širom Španije.

Ukupno je pronađeno 2.237 sadnica marihuane, 85 kilograma ove biljke u pupoljcima, 70 grama hašiša, dva pištolja, 58.000 eura i pet luksuznih vozila. Ukupno je pretresano 15 stanova u Barceloni, Đironi i Taragoni.

Dileri i uzgajivači marihuane, koji su se predstavljali kao sezonski radnici u toj zemlji, stanovali su u iznajmljenim kućama i bili su organizirani u ćelije koje su, osim u spomenutim gradovima, funkcionirale i u Malagi i Granadi.

Prema pisanju španskih medija, u tim gradovima boravila je i većina uhapšenih krijumčara, a mrežom se rukovodilo iz Bremena u Njemačkoj. Ova grupa je na radar Europola dospjela prošlog ljeta kada je u Španiji uhapšen njemački državljanin koji je krijumčario velike količine marihuane.

Prva faza istrage bila je usmjerena na to da se razotkriju i razbiju dvije fabrike marihuane otkrivene u Španiji, u njoj je bilo zaplijenjeno oko 100 kilograma ove biljke i 172.000 eura.