Spavaj mirno, Ameriko

Home

Spavaj mirno, Ameriko


“Laku noć, spavaj mirno Ameriko, Bog te blagoslovio.”Svaki put kad ubiju nekog “teroristu”, odjeknu ove riječi u obraćanju naciji, i svaki put ma koji i kakav joj predsjednik dođe, Amerika je pod “Božjim blagoslovom”.

Piše: Bekir Bajramović

“Bog te blagoslovio Ameriko”, jer si na muslimanski praznik Bajram, objesila “teroristu” koji je prijetio biološkim oružjem koje nikad nije pronađeno jer ga nije ni bilo.

“Spavaj mirno Ameriko”, nema više “ludog muslimanskog teroriste”, ali dok osjetiš da je neka zemlja bogata naftom, dok ima nešto što ti želiš da tvoje bude i još se razvija, izmislićeš ti novog, još luđeg, kao što si i ovog izmislila.

“Bog te blagoslovio”, jer ti si ta koja se bori za ljudska prava, dok Američke i Britanske drolje, drogirane kučke u tvojim uniformama i pod tvojom zastavom po tamnicama Guantanama muče i ismijavaju muslimanskog insana, udarajući na ono što mu je najsvetije, čistoća tijela i duha.

“Spavaj mirno Ameriko”, dok tvoj tim uvijek u gostima i na tuđem terenu, u mnogim zemljama svijeta inscenira sukobe i igra dobro uigranu taktiku započinjanja ratova, da bi ti došla kao mirotvorac, oslobodila te zemlje od njihovih naftnih nalazišta, oslobodila ljude od njih samih, vješala na Bajram, ubijala ne žaleći ni djecu, samo ti spavaj mirno Ameriko.

“Spavaj mirno Ameriko”, i dok polako toneš u svoj “divni” američki san, zamisli se bar na trenutak, postoji li granica strpljenja i u zemljama koje tako nemilosrdno osvajaš? Previše si sebi uzela za pravo, zamisli da će se možda jednog dana svi ti potlačeni, mučeni i ubijani udružiti, zamisli do kad ćeš raditi to što radiš, jer ništa nije vječno…

Možda, jednog dana, ova igra koju igraš, ovi ratovi, ova krv, počne odvijati na tvom terenu. Možda jednog dana, “blagoslovljena Ameriko”, probudi se ponos potlačenih a previše ih je koji te mrze zbog tvog “spašavanja svijeta.”

Spavaj mirno Ameriko jer kad se utakmica preseli na tvoj teren, sjetićeš se “divnog američkog sna”, pašće ti na pamet kao što pada narodu u zemljama koje “oslobađaš”, kako se nekad, dok ti nisi takva postala, mirno i spokojno spavalo.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:50

Facebook komentari

Back to top