Kako je splitska agencija objasnila brisanje džamija s fotografije Mostara

Puno komentara izazvala je promotivna fotografija na kojoj je agencija "Adriatic-travel" sa sjedištem u Splitu zamijenila crkvama mostarske džamije

Puno komentara izazvala je promotivna fotografija na kojoj je agencija "Adriatic-travel" sa sjedištem u Splitu zamijenila crkvama mostarske džamije Hadži-Kurtovu i Nezir-aginu te su, umjesto munara, prikazani zvonici franjevačke crkve i katedrale, ali i križ na Humu.

Image

"Index.hr" je kontaktirao spomenutu agenciju da bi saznali zašto su ubacili križeve u panoramu Mostara.

- Žao nam je i izvinjavamo se javnosti i onima koji su nas izvrijeđali putem neugodnih mailova zbog slike koja se našla na našim stranicama i koja je jučer odmah uklonjena. Naime, niko od nas ne zna ni raditi u fotošopu niti unositi podatke na stranice, zato imamo administratora. Do sada smo imali tri administratora i vjerovatno je neko greškom skinuo s interneta tu sliku ne znajući šta je na slici pravo, a šta ne. Još jednom nam je veoma žao što su povrijeđeni osjećaji ljudi koji žive u Mostaru, uz moje lično obećanje da se to više neće dogoditi - stoji u odgovoru koji je "Index.hr" dobio iz turističke agencije.

Stari most u Mostaru nalazi se na rijeci Neretvi u samom centru grada koji danas pripada takozvanom istočnom Mostaru s većinski bošnjačkim stanovništvom. Sa Starog mosta u Mostaru vidi se sedam džamija te je on jedina i najveća turistička atrakcija u tom gradu. Međutim, u splitskoj agenciji odlučili su ukloniti džamije i umjesto njih na fotografiju namontirati dvije crkve koje se nalaze u zapadnom dijelu grada, a veliki križ koji se nalazi na brdu Hum (također zapad) prebacili su na istočno brdo Forticu.

Mostarci su već sinoć odgovorili sličnim prikazom Splita.

Image